Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a decis sa ofere o serie de foarte importante lamuriri cu privire la problemele care au aparut pentru un numar mare de romani in ultimele zile, din cauza unor intarzieri in emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor, mentionand ca aproximativ 170.000 de astfel de decizii urmeaza sa ajunga la pensionari.
Simona Bucura-Oprescu a explicat ca intarzierile sunt cauzate de motive obiective, cum ar fi solicitarile de recalculare depuse in iunie sau iulie 2024, inainte de intrarea in vigoare a noii legi. Exista si situatii in care, intre momentul inceperii recalcularii si cel al tiparirii deciziilor, pensionarii au adus decizii ale instantelor sau si-au depus dosarele de pensionare pe 31 august 2024. In aceste cazuri, este necesara emiterea unei decizii conform vechii legislatii, urmata de o decizie de recalculare conform noilor prevederi.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat deasemenea ca prin introducerea punctelor de stabilitate se incurajeaza posibilitatea ca angajatii sa ramana mai mult timp in activitate, insa aceasta este o optiune personala, fara a fi o obligatie. Beneficiile sunt atat pentru pensionari, care pot obtine pensii mai mari, cat si pentru stat, care beneficiaza de contributii la bugetul asigurarilor sociale pe o perioada mai lunga. In acest sens, articolul 46, alineatul 2, permite prelungirea vietii profesionale.
Simona Bucura-Oprescu a evidentiat eforturile Guvernului Ciolacu de a asigura echitatea intre diferitele categorii de pensionari. Astfel, in acest an, pensionarii militari au beneficiat de o majorare de 13,8% a pensiilor incepand cu luna ianuarie, la fel ca cei din sistemul public de pensii. De asemenea, guvernul a aprobat cresterea pragului de neimpozitare pentru pensiile militare, astfel incat si acestia sa beneficieze de eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei.
Simona Bucura-Oprescu, in ceea ce priveste grupele de munca, a criticat opozitia pentru faptul ca, desi acum sustin cauza celor din grupele de munca, in trecut au inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) masuri precum inghetarea tuturor pensiilor pana in 2070 si reducerea posibilitatilor de pensionare anticipata.
Desi Comisia Europeana a cerut eliminarea grupelor de munca, actualul guvern a reusit sa le mentina, contracarand astfel cerintele initiale. Prin aceste declaratii, Simona Bucura-Oprescu doreste sa evidentieze eforturile depuse de guvern pentru a asigura un sistem de pensii echitabil si sustenabil, precum si pentru a proteja drepturile pensionarilor in fata unor masuri restrictive propuse anterior.