Valeriu Gheorghita: Masura de Impact in Romania in Valul 4

Valeriu Gheorghita a facut un anunt extrem de important cu privire la o masura de impact care este luata in Romania in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta pentru ca doza a 3-a de vaccin va fi facuta Romanilor, insa doar vaccinurile pe baza de ARN Mesager vor fi utilizate de catre autoritatil.

Valeriu Gheorghita spune ca indiferent ce tip de vaccin a fost folosit pentru vaccinare cu prima schema, in cazul dozei a 3-a vor fi folosite doar vaccinurile de la Pfizer BioNTech si Moderna, astfel ca daca sunteti interesati de acest lucru, e bine sa stiti unde va puteti face programarea.

“La acest moment vorbim de administrarea unei doze trei cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna. Persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca, propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager, repet, în completarea vaccinării cu vector viral, care a fost folosit la prima schemă.

Am transmis către Ministerul Sănătății și către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de-o parte, de o doză suplimentară de vaccin, practic de doza trei adițională, care va completa în schemele inițiate pentru prima dată trei doze, iar cei care deja au făcut o primă schemă de vaccinare vor efectua această doză suplimentară, această doză trei, care practic va consolida răspunsul imun.

Vvaleriorbim de doza 3, care are două recomandări, ca doză de rapel, care se administrează la cel puțin şase luni la persoane care au făcut prima schema de vaccinare – și aici, pe lângă categoriile profesionale la risc, persoane vulnerabile, vor intra, foarte probabil, progresiv și restul categoriilor de persoane din rândul populației generale și care are ca obiectiv să consolideze răspunsul imun și să asigure o protecție pe termen lung. Iar doza suplimentară se adresează persoanelor care de la început au o probabilitate mai mică să dezvolte un nivel de anticorpi suficient de ridicat, din cauza faptului că au în evidență boli care le scad acest tip de răspuns imun obținut prin vaccinare.”