Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a reacționat vehement la remarcile făcute astăzi de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, cerându-i din nou să demisioneze. Erdan a fost nemulțumit de abordarea lui Guterres și a evidențiat mai multe puncte de conflict în cadrul relației dintre Israel și ONU.
Critici la Adresa lui Guterres
Erdan a subliniat faptul că Guterres nu a vizitat Israelul de la începutul războiului, considerând că acest lucru nu este “întâmplător”. De asemenea, Erdan a menționat că Guterres a încercat să vorbească de două ori cu Prim-ministrul Benjamin Netanyahu după 7 octombrie, dar Netanyahu “a refuzat să accepte apelul său”.
Acuzații de Deformare a Realității
Ambasadorul israelian a acuzat agențiile ONU că au creat “un tablou fals” al situației de pe teren, acceptând afirmații despre Gaza, deși “toată lumea știe” că este controlată de Hamas. Erdan a subliniat necesitatea de a expulza “oficialii ostili ai ONU” din Israel, care prezintă o imagine falsă a ceea ce se întâmplă.
Cererea de Demisie
Erdan a fost categoric în cererea sa de demisie a lui Guterres, numindu-l o “rușine pentru ONU” și acuzându-l că “deformează și răsucește realitatea”. Erdan l-a acuzat pe șeful ONU că dă vina pe Israel pentru atacul brutal al Hamasului din 7 octombrie, subliniind că “orice persoană înțelege foarte bine că sensul cuvintelor sale este că Israelul are vina pentru acțiunile Hamas sau, cel puțin, arată înțelegerea sa pentru ‘contextul’ care a dus la masacru”.
Erdan a încheiat discursul său subliniind că “un secretar general care nu înțelege că uciderea nevinovaților nu poate fi niciodată înțeleasă prin niciun ‘context’ nu poate fi secretar general”.
Reacția lui Gilad Erdan față de remarcile lui Antonio Guterres reflectă tensiunile crescânde între Israel și ONU, și evidențiază nemulțumirea profundă a Israelului față de modul în care situația din regiune este reprezentată și gestionată de către organizația internațională. Demersul lui Erdan de a cere demisia lui Guterres subliniază gravitatea situației și necesitatea unei abordări mai echilibrate și imparțiale din partea ONU.