Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anuntat “Luna Plantării Arborilor”, acesta a declarat deschisă perioada 15 martie – 15 aprilie ca fiind momentul anual dedicat acțiunilor de împădurire și educație forestieră, cu un accent deosebit pe județul Bacău, locul unde ministrul și-a început campania.
În contextul actual, marcat de schimbările climatice și efectele lor tot mai vizibile, cum ar fi canicula, inundațiile și furtunile, pădurile sunt văzute ca un bastion în fața acestor fenomene. “Pădurile joacă un rol crucial în lupta noastră cu schimbările climatice și ne protejează de efectele lor devastatoare,” a subliniat Fechet, evidențiind importanța eforturilor de împădurire.
Mobilizarea comunității este un alt aspect pe care ministrul l-a adus în prim-plan, exprimându-și bucuria față de numărul mare de voluntari care participă la acțiunile de plantare. Aprecierea sa se îndreaptă către toți cei care și-au dedicat timpul pentru a contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător și a județului Bacău.
Pe lângă acțiunile locale, Ministerul Mediului coordonează campanii de împădurire la nivel național, cu scopul de a face România mai verde an de an. Un obiectiv ambițios pentru anul 2024 este plantarea a aproximativ 26 milioane de puieți forestieri și regenerarea a peste 12 mii de hectare în fondul forestier de stat, în cadrul celor două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă.
Fondurile pentru aceste proiecte sunt semnificative, cu o alocare de 430 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), exclusiv pentru împăduriri și reîmpăduriri. Până acum, s-au depus 260 de proiecte, dintre care trei sunt dedicate județului Bacău. Ministrul Fechet încurajează unitățile administrativ-teritoriale și persoanele fizice să participe activ la aceste inițiative, aplicând la apelurile de proiecte prin PNRR, pentru a transforma Bacăul și, implicit, România, în locuri mai verzi și mai sustenabile.
Această perioadă dedicată plantărilor de arbori reprezintă nu doar o acțiune punctuală de îmbogățire a fondului forestier, ci și un angajament pe termen lung pentru educația și conștientizarea publicului larg despre importanța pădurilor și a acțiunilor de împădurire în combaterea schimbărilor climatice și în protejarea mediului înconjurător. Este un apel la unitate și la acțiune, pentru un viitor mai verde și mai sigur pentru toți.