iPhone 4 – o privire in detaliu

Sincer sa fiu nu a mai existat atat hype in jurul lansarii unui iPhone in afara celui din 2007 cand Apple a lansat primul model de iPhone care a revolutionat intr-adevar modul in care producatorii de telefoane mobile si-au gandit produsele. A revolutionat din nou Apple lumea telefoanelor mobile prin lansarea iPhone 4? Unii cred ca da, eu spun ca e mult marketing la mijloc, oricum realitatea e ca iPhone 4 este un terminal extraordinar care va fi un etalon(as usual) pentru viitoarele smartphones ce vor aparea anul acesta. Haideti sa vedem ce face iPhone 4 atat de grozav.

1. Design

Apple si-a asumat un mare risc cu design-ul acestui nou telefon, inca de la primele imagini cu prototipul au existat persoane care “au dat de pamant” cu design-ul noului iPhone 4 si sunt sigur ca au ramas dezamagiti cand au vazut ca Apple a prezentat acelasi prototip drept iPhone 4. Noul iPhone 4 are atat partea din spate cat si partea din fata facute dintr-o folie de sticla laminata care creste durabilitatea telefonului, a rezistentei la zgarieturi, ii ofera un aspect placut dar ajuta si la refractia luminii pentru partea din fata unde e situat ecranul.

Noul iPhone 4 e cel mai subtire smartphone din lume, conform Apple, insa ce mi se pare de-a dreptul revolutionar este modul in care cei de la Apple au ales sa foloseasca structura carcasei pentru a imbunatati calitatea semnalului GSM, WiFi, BlueTooth, practic fiecare despartitura in carcasa laterala a iPhone 4 delimiteaza antenele iPhone 4, antene care sunt reprezentate de insesu structura metalica laterala prin care iPhone 4 capteaza semnalul.

2. Retina Display

Tehnologia Retina Display reprezinta practic un ecran high-end cu de 4 ori mai multi pixeli per inch decat intr-un ecran normal, iar implementarea acestei tehnologii a stat la baza calitatii exceptionale a imaginilor afisate pe ecranul noului iPhone 4. Noul ecran al iPhone 4 are o rezolutie de 326dpi care permite, dupa cum explica Steve Jobs, vizionarea unei imagini la o distanta de pana la 12 inch, aceasta fiind distanta pana la care ochiul uman poate percepe pixelii.

Ecranul iPhone 4 va fi tot de 3.5″ ca si iPhone 3GS/3G insa spre deosebire de celelalte noul ecran este construit printr-un proces de laminare optiune care presupune un proces tehnologic complex prin care o suprafata de sticla este laminata pe display-ul telefonului, asta ducand la cresterea durabilitatii(si a rezistentei la zgarieturi) si, dupa cum spune Apple, duce la eliminarea refractiei luminii in ecran.

3. Detaliile tehnice

In fiecare an Apple prezinta modificarile de ordin tehnic pe care le aduce device-urilor sale, iar anul acesta Apple a mai aruncat cateva “firmituri” utilizatorilor, in primul rand e vorba despre platforma A4 din iPad care aduce un spor dublu de performanta pentru iPhone(NU, nu stiu cat RAM are, probabil tot 256), 2 microfoane, LED flash, suport MicroSIM si o baternie noua care aduce un sport de performanta de 40% fata de iPhone 3GS. Sa vedem cum arata datele oficiale de la Apple privind autonomia bateriei :

  • 7 ore de vorbit in reteaua 3G;
  • 6 ore de navigare pe internet in reteaua 3G;
  • 10 ore de navigare pe internet prin WiFi;
  • 10 ore de video playback;
  • 40 de ore de ascultat muzica;
  • 300 ore standby.

Pe hartie arata bine, ramane de vazut cum va sta situatia odata cu folosirea multitasking-ului, presimt ca aceste cifre sunt putin cam ireale.

Acum sa vedem si informatiile oficiale privind hardware-ul iPhone 4 :

  • Quad Band HSDPA 7.2mbps;
  • 2 microfoane pentru imbunatatirea calitatii convorbirii;
  • WiFi 802.11n(finally);
  • chip GPS nou;
  • Compas;
  • Accelerometru;
  • Giroscop;
  • Memorie interna de 16/32GB.

Cam atat despre hardware-ul telefonului, doar chip-ul A4 este de mare noutate, restul nu prezinta chiar atat de mult interes.

4. Giroscopul

Giroscopul, o noua evolutie tehnologica din partea Apple pentru terminalele mobile, pe scurt introducerea giroscopului va permite folosirea telefonului pentru a controla orice fel de miscare unghiulara : stanga – dreapta, sus – jos si in laterale, adica 6 way motion fata de 2 way motion cu accelerometrul. Deci vechiul accelerometru permitea doar miscari sus – jos si rotatia ecranului, ei bine giroscopul introduce alte 3 miscari unghiulare care vor permite developerilor sa faca jocuri in care vom putea controla ecranul in ce directie dorim noi, practic e o miscare circulara asemanatoare cu cea a unui joystick.

5. Camera de 5 megapixeli ce filmeaza HD


Da, in sfarsit avem camera de 5 megapixeli pe iPhone insa ca de obicei Apple a “revolutionat” camera noului iPhone asa ca noua camera vine cu zoom digital, tap to focus(care era deja) si IN SFARSIT! un LED flash. Stiu ca flash LED-ul nu va avea un impact major asupra calitatii pozelor insa era timpul ca Apple sa implementeze asa ceva in telefoanele lor si eu ma bucur ca au facut-o, macar acum putem filma/face poze de o calitate ceva mai buna noaptea.

In cazul in care ati lipsit de la tot ce s-a discutat in legatura cu noul iPhone 4 va anunt acum ca noua bijuterie prezentat de Apple va permite inregistrarea de video in continut 720p HD cu noua sa camera de 5 megapixeli. Pe langa noua camera de 5 megapixeli iPhone 4 are si un LED Flash, pe scurt este exact ca prototipul prezentat de toata lumea si din punct de vedere hardware este identic cu tot ce s-a prezentat pana acum despre respectivul prototip.

Camera noului iPhone 4 va permite filmarea video in continut HD 720p la 30 fps insa va avea inca 2 optiuni pentru setarea calitatii video, 360p si 540p, optiuni care cel mai probabil au fost introduse pentru o mai buna compatibilitate cu YouTube si modul in care sunt afisate filmele pe acest site.

Odata cu noile functii hardware si software Apple va introduce si o noua aplicatie denumita iMovie care va permite utilizatorilor sa editeze filmele inregistrate cu camera telefonului, insa aceasta aplicatie nu va fi sub nici o forma gratuita, ea va costa 4.99$ si va trebui cumparata din AppStore. iMovie va replica functionalitate aplicatiei din Mac OSX, deci veti putea face aproximativ aceleasi lucruri pe care le faceati in Mac OSX direct in iPhone.

Astea ar fi lucrurile care fac iPhone 4 “great”, eu unul am ramas surprins si il voi cumpara, de indata ce va aparea prin Europa intr-o tara care il va vinde decodat si la un pret decent. Detalii despre disponibilitatea si pretul iPhone 4 gasiti aici.

15 COMENTARII

  1. Noul iphone va fi un succes total, remarcabilele schimbari fiind, dupa mine, rezolutia fantastica a ecranului, receptia imbunatatita a semnalelor radio, puterea cpu, imbunatatirea capabilitatilor multimedia (audio-video, cele doua camere + microfoanele) si nu in ultimul rand, constructia si designul – partea cea mai tare eu o consider acoperirea cu sticla a spatelui iphon-ului, adica, adio zgarieturi ale siglei apple si, mai mult, un aspect superb al finisarii. Pentru toti carcotasii, numai dupa ca-l vor tine in mana isi vor da seama de calitatea designului. Sa nu uit bateria care era de dorit sa tina much more.

  2. 2 completari … e penta band UMTS: suporta si in frecventa 900 MHZ (vodafone 3G "Rural")

    separarile delimiteaza antenele care sunt portiunile de metal insele(nu prin separari is capata semnalul)! asta da chestie! o zi buna 🙂

  3. true … e ceva ciudat oricum … daca ar fi pentaband … ceva lipeste … 1700 t-mobile USA sau 800 Japonia … anyway … nu ma/ne afecteaza cu nimic acea frecventa 🙂

  4. Neajunsuri iPhone 4:

    1. Telefonul nu poate fi folosit cand il tii la incarcat prin usb, se inchide, nu duce bateria.
    2. Display luminos, dar deranjant pentru ochi.
    3. Tot la display, culorile sunt sterse, iar rosul de multe ori se vede prost, e ceva spre portocaliu mai mult; iar din cauza dimensiunilor telefonului, pare mai mic decat cel de la iPod Touch.
    4. Design interesant, dar total nepractic, telefonul e aiurea de tinut in mana, mufa de casti e amplasata neinspirat, e incomoda, iar din cauza materialelor telefonul e rece ca gheata, nici macar iPod Touch-ul nu e asa rece, desi spatele e full din metal. Nu mai zic de faptul ca e aiurea sa stai tot timpul cu frica sa nu-l scapi jos, e total incomod.
    5. Sunet slab, si spun asta in deplina cunostinta de cauza. Abia dupa instalarea unui egalizator de calitate aparatul devine un player audio bun, altfel auditia este sub orice critica.

    (de pret nu mai spun, stim prea bine ca este foarte foarte umflat, nici de departe nu merita banii)