zaone.ro: Interviu cu un dezvoltator roman de aplicatii premiat de Orange

Stiti cu totii despre concursul de aplicatii organizat de Orange sa ca nu are rost sa mai intru in detalii legat de el, insa as vrea sa intru in detalii in legatura cu castigatorii deoarece am ales sa fac un mini-interviu unuia dintre ei, mai exact lui Victor Campeanu dezvoltatorul aplicatiei Scoala de Soferi care a castigat locul 3 in acel concurs. Mi s-a parut interesant sa aflam “din gura” unui developer ce inseamna acest proces de dezvoltare al unei aplicatii si ce satisfactii iti poate aduce el asa ca va invit sa cititi interviul de mai jos :

Salut! Spune-ne te rog cateva cuvinte despre tine.

Salut, am 30 de ani, ma ocup cu programarea doar de 1 an si am reusit in acest timp sa  scriu 10 aplicatii pentru iPhone si iPad.

Cand si cum te-ai hotarat sa te apuci de dezvoltat aplicatii pentru platforma iOS si ce anume te-a atras la aceasta platforma?

Am fost atras de iPhone inca de la prima prezentare, era clar ca acesta este viitorul. Dupa un an de la lansare a aparut Iphone SDK, program ce dadea posibilitatea oricui sa creeze si sa vândă propriile creații, oricat de absurde ar fi. Cand am citit despre succesul aplicatiei iFart (sute de mii de vanzari) am hotărât sa invat programare. Mi-am dat demisia de la servici si in mai putin de 3-4 luni am invatat limbajul C, apoi am investit intr-un Mac Mini pe care am inceput sa fac tot felul de tutoriale in Xcode.

Ce avantaje crezi ca ofera iOS fata de alte sisteme de operare pentru terminale mobile?

Pentru utilizatori in primul rand usurinta in folosire apoi atenția deosebita la design, AppStore-ul si modul de găsire si instalare a aplicatiilor, numarul uriaș de aplicatii, performanta ce vine din anii de experiența acumulati in dezvoltarea OS X.

Pentru developeri faptul ca foloseste un limbaj derivat din C si modelul de vanzare in care Apple păstrează 30% si dezvoltatorul 70% din prețul ales de el.

Cat dureaza dezvoltarea unei aplicatii pentru iOS?

in funcție de complexitate poate dura de la 3-4 zile pana la 2-3 luni. In cazul meu prefer sa lucrez mai mult pentru a oferi un produs competitiv si in AppStore-ul de peste cativa ani.

Te rog sa ne explici in cateva cuvinte ce implica procesul de dezvoltare al unei aplicatii.

In primul rând o idee buna si o cautare in AppStore a altor aplicatii similare. Daca nu exista atunci sunt sanse mari ca aplicatia sa aiba succes. Daca exista deja ceva asemanator si cred ca pot face ceva mai bun, cum a fost cazul aplicatiei Dictionar, atunci urmează multe ore si chiar zile întregi petrecute in Photoshop in cautarea designului ideal. Pana nu sunt pe deplin satisfacut de fiecare culoare, linie, amplasament al butoanelor etc.. si pana nu scriu o lista de optiuni si facilitati care sa satisfaca si cel mai pretentios cumparator, nu trec mai departe.

Partea de codare dureaza cel mai putin. Urmeaza cateva zile de teste pe toate tipurile de dispozitive iOS, repararea bug-urilor si optimizarea pentru viteza si baterie.

Cati bani poate castiga un developer roman din aplicatiile acceptate in AppStore?

Daca lucreaza doar aplicatii ce au ca ținta publicul românesc atunci nu poate castiga prea bine. In topul românesc se poate ajunge pe primul loc si cu 10 vanzari. Succesul financiar vine cand reusesti sa ajungi in top 100 in AppStore-ul american si cand ai o buna retea de promovare.

Regreti ca ai avut curajul de a dezvolta aplicatii pentru iOS?

Regret ca nu am avut curajul sa incep cu un an mai devreme cand numarul aplicatiilor era mult mai mic si vizibilitatea unei aplicatii mult mai mare.

Stiu ca unele dintre aplicatiile tale sunt piratate, te afecteaza asta in vreun fel? Are pirateria un impact chiar atat de mare asupra vanzarilor?

Nu ma deranjează prea mult, daca cei care pirateaza arata aplicatiile si altora se poate numi reclama gratuită. Oricum cei ce pirateaza nu intentionau sa cumpere aplicatia deci pierderea materială este aproape zero.

Ce parerea ai despre jailbreak?

Isi avea rostul pana la versiunea 2.0. Aducea unele optiuni interesante pe vremea versiunii 3.0. Acum mi se pare inutil.

Care a fost relatia ta cu Apple de-a lungul timpului?

Mi-au fost refuzate 2 aplicatii, una chiar pentru site-ul acesta si alta foarte complexa despre Michael Jackson, deci nu pot spune ca am sentimente prea bune fata de ei.

Ce ai vrea sa schimbe Apple in relatia sa cu developerii de aplicatii pentru iOS?

In ultima vreme au rezolvat toate problemele ce tineau de partea finaciara iar comunicarea si suportul acordat developerilor este foarte bun.

Unde pot afla oamenii mai multe informatii despre aplicatiile dezvoltate de tine?

Pe www.victoras.me am pus clipuri cu fiecare aplicatie in acțiune. O lipsa a AppStore-ului curent este posibilitatea de a testa programele înainte de a le cumpara. Un video preview este deocamdata cea mai buna solutie pentru a arata experiența oferită.

Ce surprize ai pregatite pentru utilizatorii romani de iDevices?

In curand vor fi cateva surprize ca update-uri la aplicatiile existente, in special la Scoala de soferi, si 2 noi aplicatii pentru piata Romaneasca care sunt sigur ca vor deveni cele mai populare in anul următor.