Prima Pagina internet Dispozitive attocell ar putea reduce costurile folosirii unui iPhone in roaming

Dispozitive attocell ar putea reduce costurile folosirii unui iPhone in roaming

In SUA operatorii de telefonie mobila distribuie niste dispozitive numite femtocells care functioneaza ca niste mini-turnuri de telefonie deoarece sporesc puterea semnalului in zona unde sunt instalate. Aceste dispozitive permite terminalelor sa se conecteze la ele si permit folosirea serviciilor de voce/date. Femtocell-urile redirectioneaza semnalul terminalului printr-o linie de internet catre operator care redirectioneaza din nou apelurile prin centrala proprie. Practic e o idee asemanatoare cu folosirea unei linii VoIP pentru a face apeluri oriunde in lume.

Compania Ubiquisys producatoare de femtocell-uri a dezvoltat un dispozitiv numit attocell care in esenta functioneaza exact ca un femtocell doar ca attocell-ul poate fi folosit in afara tarii. Cumparati un attocell, mergeti cu el in alta tara, il conectati la internet, el detecteaza locatia in care se afla dupa IP si va genereaza semnal pentru reteaua in care folositi voi telefonul vostru. Sa spunem ca ati cumparat un attocell de la Orange si mergeti in Germania, il conectati la internet, el stie ca e in Germania insa va “face” o retea Orange la care voi va conectati si vorbiti de pe ea ca si cum ati vorbi in reteaua Orange din Romania. Aceste dispozitive folosesc internetul pentru a transmite apelurile telefonice si traficul de date, reducand costurile apelurilor facute in roaming.

Problema este acoperirea, adica aceste attocell-uri detecteaza tara in care se afla si fac “reteaua” in functie de tara in care se afla. Pentru ca diferite tari au diferite standarde in ceea ce priveste retelele radio, exista sansa ca acoperirea atoocell-ului sa se intinda de la 5 milimetri pana la cativa metri. Din pacate producatorii spun ca in cele mai multe cazuri acoperirea se intinde la doar 5 mililemtri de dispozitiv asa ca telefonul trebuie folosit doar utilizand un accesoriu Bluetooth sau niste casti.

Anyway, pe masura ce tehnologia va avansa probabil vom vedea dispozitive de genul acesta folosite din ce in ce mai des prin lumea intreaga.

  • colin

    in cele mai multe cazuri e mai useful sa folosesti direct convorbirile prin internet daca tot ai o conexiune

  • Luci

    Pai daca m-ar lasa Operatorul ( in cazul de fata Orange) sa ma conectez prin internet la infrastructura lui, de ce m-as mai incurca cu un device care trebuie alimentat si carat dupa mine?? Am pe telefon tot ce imi trebuie! Sa-mi dea providerul soft si acces in reteaua lui over internet, cu acordul meu sa nu am pretentii in ceea ce prveste calitatea. Insa hai sa fim seriosi, operatorii de telefonie mobila castiga frumusel din roaming, si-ar da singuri in cap cu asa ceva!