Eric Schmidt sustine ca dezvoltarea Android OS a inceput inaintea iPhone-ului

   Stiti cu totii ca Steve Jobs a afirmat in repetate randuri ca Android OS este o copie fidela a iOS, lucru care in aparenta ar fi adevarat daca ne luam dupa modul in care arata sistemul de operare. Intreaga teorie se bazeaza pe faptul ca “parintele” Android, Andy Rubin, a lucrat la Apple in anii ’90, cand inginerii companei din Cupertino dezvoltau primele tehnologii ale iOS/iPhone-ului. Steve Jobs spune ca Andy Rubin a furat ideile celor de la Apple si a lansat Android-ul cumparat de Google in anul 2005 insa Eric Schmidt vine acum si spune ca dezvoltarea Android-ului a inceput inaintea iPhone-ului.

I decided not to comment on comments that are written in the book after his death. I don’t think it’s right…Most people would agree that Google is a great innovator, and I would also point out that the Android efforts started before the iPhone efforts. And that’s all I have to say.

    Trebuie remarcata de la bun inceput nuantarea celor doua produse de care vorbeste Schmidt: Android si iPhone. Apple nu a spus la ce a inceput sa lucreze intai, la iPhone sau la iOS insa cred ca tehnologiile pentru iOS au fost facute inaintea iPhone-ului. Chiar si asa, se pare ca Android-ul a fost intai dezvoltat avand in gand telefoanele cu butoane fizice insa dupa lansarea iPhone-ului a fost regandit pentru a functiona pe ecrane touchscreen. Steve Jobs a declarat in biografia sa ca va cheltui ultimul ban al Apple pentru a scoate Android-ul de pe piata si deocamdata Apple a avut cateva tentative reusite de a face acest lucru dar cu produse ce ruleaza Android OS.

Our lawsuit is saying, “Google, you fucking ripped off the iPhone, wholesale ripped us off.” Grand theft. I will spend my last dying breath if I need to, and I will spend every penny of Apple’s $40 billion in the bank, to right this wrong. I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product. I’m willing to go to thermonuclear war on this. They are scared to death, because they know they are guilty. Outside of Search, Google’s products—Android, Google Docs—are shit.

38 COMENTARII

  1. …si mai cred ca de fapt Ipadu’ e facut dupa samsung si etc :)) Pacat ca vorbele astea vin din gura unuia mare in domeniu. Pai daca te gandesti logic procesoarele apple trebuiau sa ruleze ceva ,nu? Apoi a aparut carcasa si cum exista pe win mobile touch screen trebuia sa vina cu ceva…multi touch. De design nu vorbim pentru ca pe asta se bazeaza produsele…a si mai cred ca si ipodul e facut de sony ?!? … chiar nu-i inteleg pe oamenii astia.(punct)

  2. @zaone eu nu iti inteleg aversiunea fata de android. Esti actionar la apple ? Chiar nu te inteleg.

    Gandeste-te un pic daca nu era android cu sistemul lor care mananca multe resurse si nu avea nevoie de dual coreuri iti spun sigur ca nici iphone cu dual core nu vedeai. Crezi ca daca era symbian sau windows mobile mai aveai tu atatea functii in ios? Ramanea la stadiul de iphone 3g.

    Zi-mi te rog ce tentative pline de succes a avut apple sa distruga androidul? Din cste stiu androidul are cel mai mare market share la smartphoneuri si este in crestere. La tablete a intrat pe piata si a luat si de acolo o buna parte ,chiar daca e la inceput.

    Don’t get me wrong sunt de partea apple , dar au devenit plictisitoare articolele in care tratezi androidul ca fiind cel mai mare necaz abatut asupra pamantului. Eu unul vad in android un concurent redutabil pt ios.

  3. foarte irelevant ca ala a lucrat la apple in anii 90,adica cu 15 ani in urma apple facuse ios-ul si asta l-a furat,ma lasi cu prostiile astea….Parca il si vad cum a plecat schmidt asta cu iosul pe discketa in 90 cu el si s-a dus la google si aia au facut androidul dar ce au zis,stai sa asteptam 17 ani lansarea apple ca sa intram si noi dupa ei….

  4. Our lawsuit is saying, “Google, you fucking ripped off the iPhone, wholesale ripped us off.” Grand theft. I will spend my last dying breath if I need to, and I will spend every penny of Apple’s $40 billion in the bank, to right this wrong. I’m going to destroy Android, because it’s a stolen product. I’m willing to go to thermonuclear war on this. They are scared to death, because they know they are guilty. Outside of Search, Google’s products—Android, Google Docs—are shit.

    Steve Jobs a zis asta? in biografia sa? android dezvoltat initial pentru telefoane fara touch? LoL

  5. @Razvan: Este un concurent redutabil, e drept.
    @erase: Ai dreptate.
    @Flo: Goagal it. SAu asa :
    The huge however in all this — and something everyone but Eric Schmidt and Google seems to remember, and point out whenever they fail to remember it — Android was originally designed to look like and compete with BlackBerry and Windows Mobile Standard. It was a front-facing QWERTY device with none of the full screen, multitouch, app-centric trappings… until iPhone came around.
    Practic Google vroia sa copieze BlackBerry OS si Windows Mobile OS dar a ales iOS. Daca intarzia Jobs cu un an lansarea, vedeati Android furat de la RIM si Microsoft, dar asa, a fost furat de la iOS.

  6. Android, Inc. was founded in Palo Alto, California, United States in October, 2003,Google acquired Android Inc. in August 2005, making Android Inc. a wholly owned subsidiary of Google Inc. Key employees of Android Inc
    The operating system was unveiled with the iPhone at the Macworld Conference & Expo on January 9, 2007, and released in June of that year.

  7. Mama cata inversunare,daca alti competitori incearca sa isi faca produsele in anumite directii inseamna ca ei copiaza fara pic de rusine,daca apple le fura si utilizeaza brevetele de inventie inseamna ca inoveaza si ele trebuie sa fie frand,pai altfel cum ar putea functiona ios-ul daca nu s-ar folosi inventiile altora,dar sa nu cumva ca ei,nu sa utilizeze o tehnologie apple,ci doar sa fie spre acea directie deja este insultator si spre limita bunului simt,ce conceptii bai nene…

  8. Apple foloseste tehnologii FRAND pentru ca au fost declarate gratuite de organizatii internationale, nu le-a declarat Apple. Google in schimb a furat cu Nesimtire, la fel si Samsung, si stim cu totii ce pot asiaticii. Daca Apple a incalcat brevete de inventie sa plateasca pentru asta, la fel cum trebuie sa plateasca si cei care au incalcat brevetele celor de la Apple. Piata internationala nu e Romania unde fiecare “smecher” vine si se p***** pe munca oricui fara sa pateasca nimic. Pe piata internationala daca ti-ai protejat munca ai dreptul sa castigi bani din urma ei daca altii o folosesc. In Romania functioneaza legile junglei deocamdata, schimbati-va mentalitatea.
    Daca Apple a furat atunci sa i se interzica produsele in Germania sau sa plateasca pana le iese pe ochi. Daca fura sa fie si ei pedepsiti asa cum au fost si altii.

  9. Sincer pana sa apara apple cu al sau iphone in 2007 lumea traia in armonie,se acceptau unii pe altii,toti erau multumiti,pana cand au venit ei cu ceva de pe marte,va dati seama un iphone,un smartphone touchscreen,nu este un concept inovator,era deja folosit.ce ar trebuii acum,ca nimeni din lumea asta sa nu mai utilizeze acest concept ca fura de la apple sau cum?

    In lumea asta toate prosusele au aceasi forma,functii etc,tvurile la fel,automobilele,absolut orice,pana si o banala pereche de ochelari,toate arata la fel,o bucata de paine,de sunca,o patura,pantaloni,chiloti,matura,galeata,furculita,wc-ul si exemplele pot continua la nesfasit.

    Toti producatorii de produse din lume urmeaza anumite forme si standarde,apple la randul lor au urmat anumite standarde,cand au facut iphoneul lau facut cu ecran,a fost dreptunghiular,cu baterie,cu camera,cu butoane,cu mufa de jack,etc,nimeni nu a contestat ca de ce apple a folosit aceste standarde,cand au facut ipadul,cand au facut laptopurile,toate au aceasi forma,un macbook are aceasi forma ca alt laptop de pe piata,ecranul in fata,tastatuta jos iar ecranul se culizeaza peste tastatura.
    Nimeni nu a contestat pe nimeni pana sa apara apple,automobilele toate au 4 roti,volan rotund portbagaj in spate(cu mici exceptii) scaune,motoare pe benzina,diesel,hybride sau electrice,nimeni nu striga la celalalt,tehnologia din s clase de la mercedes se regaseste si in seria 7 de la bmw sau a8 de la audi,au aceleasi aceleasi optiuni,abs,esc,tsc,srs,airbag,etc,si nimeni face galagie,lasa sa aibe,e loc pentru toti,dar apple e miezul din dodoasca,ei au dreptate,viata pe pamant a inceput cu ei si se va termina cu voia lor.Nimeni din lumea asta nu trebuie sa mai faca produse in directia in care fac ei,poftim?
    E penibil,am produse apple in casa,dar pana mea sunt niste periferice de care ma folosesc,atata tot,nu imi fac un scop in viata din asa ceva,viata mea poate continua la fel de bine in continuare si daca produsele apple nu ar exista.

  10. Stii de ce totul arata identic? Pentru ca inventatorii nu si-au brevetat inventiile, de aia. Iar cei care au brevetat cate ceva primesc bani dar tu nu stii asta. Daca se beveta roata, acum cineva castiga enorm de multi bani anual fara sa faca nimic. Ceea ce ai explicat tu e adevarat dar apartine unei ere de mult apuse. Acum totul se breveteaza, tot.

  11. Ce am uitat sa specific,samsung galaxy tab a fost interzisa deoarece apple sustine ca” imitatori”i aia asiatici au fi utlizat o forma dreptunghiulara cu colturi rotunjite si fata de culoare neagra,Asta inseamna copiat,deja eu ma crucesc,cand vad cum apple invoca toate motivele de rahat si culmea,castiga,oare de ce??Nu stim sau cum?Este o companie Americana si ei sunt speshial aka special,and must be the numer one…Tot de vine din USA is perfect.Cine in 2011 nu stie cum se invart lucrurile in lumea asta,facem loby pt USA,cine nu,este terorist si trebuie indepartat.

  12. Totusi, tu-mi citezi “gugalul”? Serios? Articolul unui ziaris(curios cat de bine a studiat respectivul problema)?! Si de unde atata repulsie fata de oamenii care ridica problema serios, Android s-a lansat la o luna dupa dupa IOS, desi in faza de beta, avea deja baza unui sistem multitasking cu posibilitatea de adaugare a aplicatiilor. Apple a lansat primul SDK beta abia la 4luni dupa beta-ul de la android ca sa nu mai zic cat de tarziu au introdus multitasking(care si asa e un pseudo-multitasking). Cat despre ios reprezinta o varianta minimizata cu interfata touch a kernelului de unix de la mac os.

    Platforma windows mobile se indrepta catre touch, clar ca mai greu dar aia era directia, imi este greu sa cred ca un sistem de operare bazat pe linux nu a fost gandit cu touch-ul ca “prime feature”.

    Apple a incalcat brevete a mai multor producatori, dar a avut de grija sa le inchida buzunarele inainte sa se lase cu prea mult scandal, Nokia este unul din acei producatori.

    As prefera ca discutia sa ramana la nivelul de “facts” si nu ce scriu diversi jurnalisti pentru a face trafic.

  13. Samsung a folosit o forma BREVETATA de catre Apple. Daca brevetul e valid, se respecta, e simplu, oricat de incredibil pare. Da, brevetele de inventie se respecta in strainatate, unde legile se respecta.

  14. @Flo: Ai folosit Android OS 1.0? Daca il foloseai nu citai multitasking-ul ca fiind lucru util. iOS-ul a fost revolutionar inca din versiunea 1.0, asa limitat cum era el, a dus lumea mult inainte. Restule deja istorie, eu nu mai continui discutia, nu are rost, ne ciocnim cap in cap degeaba.

  15. Daca nu era o companie din USA in veci nu obtinea alta un asemenea brevet,cum adica sa brevetezi forma dreptunghiulara,asa ceva nu am auzit in viata mea,aici nu are legatura cu mine sau cu Romania,ci are legatura cu bunul simt si cu teoria conspiratiei.SUA se pare ca nu mai stie ce sa faca ca sa fie numarul 1 in aceasta lume si cum sa scoata diferenta aia de nu stiu cate mii de trilioane de $$$ pe care o are pe minus,si incearca prin orice metode sa se impuna,prin umflarea nejustificata a actiunilor apple si multe alte chestii de genul,dar nu ne priveste pe noi,pentru ca discutam de apple aici.
    Te intreb si eu asa,acest brevet nu este unul frand zaone?De ce brevetele celorlalte companii trebuie sa fie neaparat frand pe cand aceasta aberatie cu forma nu?Chiar nu vedem aceste lucruri,ne place sa traim in ipocrizia asta?
    Ceea ce face apple este marsav,incercand prin aceste metode sa stopeze concurenta,Si culmea,are sustinatori frate care se bat cu pumnul in piept ca daaa asa este,sa se respecte legea,voi va dati seama in ce directie se merge,si unde vom ajunge in viitor?

  16. …te ajut eu @zaone … Pune in articol poze comparative iphone samsung , ipad samsung , ipod samsung .Ideea era ca dupa ce copiezi designu’ , copiezi si sistemul … tot tu vii si spui ca tu le-ai inventat . Stiu ca multi vor un Bugatti la 12.000 euro … sper ca aia sa nu faca asa ceva cum au facut aia cu BMW X5 ( la asta ma refeream ) Ba mai mult acum scot quad pe telefon ca sa faca c? sa arate ca un iphone? jalnici si patetici 🙁

  17. @erase, abs, esp, and so on, au fost inventate de o firma mica, ce a vandut mai departe dreptul de utilizare acestora marilor companii producatoare de masini, care mai departe le-au inovat pana ce acestea au ajuns la un grad maxim, apoi devenind libere la folosinta pentru toti producatorii. apple cand a preluat tehnologii de la producatori mai mici, a avut grija sa pastreze exclusivitatea.

    android a aparut inainte de ios, dar forma sa de atunci era total diferita de cea a ios (au inceput sa “semene” dupa ios), iar cand iphone s-a lansat ios nu mai era beta.

    cand se lucra in anii 90 inca nu se ajunsese la tehnologia hardware in care sa implementeze partea software (in terminale mobile, fireste). de aceea android nu s-a lansat atunci, si a “asteptat” 17 ani. acel software, foarte basic a fost dezvoltat pe pc, care aveau atunci cam aceleasi performante ca primul iphone.

    degeaba Android Inc. s-a infiintat in 2003, si a lansat prima versiune in 2005, e ceva relativ irelevant, caci daca acel tip de la apple s-a dus si a infiintat android, cu ce avea el in cap, nu pe discheta, el a lansat o versiune “de baza”, pe cand apple a asteptat, si a lansat o versiune finala. nu imi spune mie ca apple a furat din android 2005, ca…

  18. Am scris articole in care au fost comparate astea, ce rost are sa fac o comparatie pentru fiecare om nou care intra aici? Nu ma mai cert, nu are rost. Fiecare are parerea lui, fiecare crede in ce vrea el, etc. Sa creada fiecare in ce vrea, eu incep sa ma plictisesc de Android.

  19. Mie imi suna asa: ” Android OS a fost facut mai repede decat iOS, prima data am vrut sa furam de la Symbian OS, dar dupa ce am vazut ca Apple a lansat un device cu touchscreen si cu un OS specializat asa fel, trebuia sa fie rezgandit pe terminale cu ecran touch si asa am furat un pic de la Symbian ce am combinat cu ce am furat de la iOS si asa aveti voi astazi Android OS ” mie imi suna asa ce a spus Eric Shmidt.

  20. nu @steve eu unul am fost fan win cu toate ca am avut iphone 2g la 2 saptamani de la lansare! … dar in momentul in care absolut toate telefoanele incearca sa copieze iphonele , in loc sa rezolve problemele lor designul lor etc ele…de aceea prefer sincer originalul . Apropo am trecut de la multe telefoane cu win (vreo 5-10) direct la iphone 4 🙁 .Doar o placinta de toshiba tg 01 il mai pastrez ca are ecranul perfect pentru gps (cand plec afara) si relativ merge repede 1gb.

  21. Abs tcs esp si alte balarii sunt brevetate de companiile producatoare nu de fabricantul auto, si sunt niste optiuni asa cum sunt castile si stecherul de la iphone sau orice alt telefon. Proasta comparatie!

  22. bai baieti nu va mai certati… parerea mea e ca in industria telefoanelor se fura ca in codru… toti fura unii de la altii, inclusiv apple… numai eu stiu cate aplicatii au fost scoase din app store si ulterior introduse in ideviceurile noastre ca (vezi Doamne mari inovatii) + tetheringul care la android era de cand lumea si pamantul + vestita bara de notificari cu care ne mandrim pe idevice-urile noastre… nici o firma nu e usa de biserica si cu atat mai putin firma Apple… Va rog nu fiti chiori…

  23. Bogdane nu este nici o proasta comparatie,cum tu zici ca abs,esp,tcs sunt niste optiuni inventate de altii si pot sa le foloseasca toti asa si de forma dreptunghiulara poate sa se foloseasca toti,nu?Sau aici nu se mai aplica acest caz!

  24. Au ajuns sa se bata in idei. Nokia a facut primul smartphone cand nu se stia de android, iphone si unde s-a ajuns?
    Vorbim in fapte la timpul prezent. Sa recunoastem cu totii ca androidul este mai ‘open’ dar iphone este un curent care a miscat lumea,

  25. Nu va mai c*cati pe voi.. Fiti demni si recunoasteti ca Apple a reusit sa faca ceva ingenios prin care ne-a schimbat stilul de viata si modul de a vedea lucrurile. Iar dupa ce ei au reusit sa schimbe lumea, au aparut si astia cu Android-ul lor, care se blocheaza dupa 3-4 pagini de widget-uri.

    Fiti seriosi!

  26. Povestea suna-asa:
    Aveti o idee, va faceti o firma, scoateti un produs pe piata, fie el hardware sau software, produsul are succes instant pt ca are originalitate si functionalitate si? Si apoi vedeti produsul vostru la firma lui Costel, apoi Gigel si sa nu uitam de Trifan! :)) Intrebarea vine de la sine atunci… dupa ce v-ati spetit sau nu sa veniti cu ceva nou, original si ii vezi pe aia ca se folisesc de munca ta, cam cum ai reactiona? Puneti-va fiecare intrebarea asta! V-ar conveni? Eu cred ca nu! Ce ati face atunci, oare v-ati breveta inventia? Eu unul stiu cum e sa-ti fie furat un produs si apoi vandut, voi stiti cum e?