Infografic: Android OS – cel mai inchis sistem open source

   Android OS este un sistem open source, el poate fi utilizat de orice producator de terminale mobile si nu numai iar asta i-a ajutat pe cei de la Google sa il promoveze in lumea intreaga. Din pacate acest statut le-a adus celor de la Google si multe batai de cap deoarece sistemul de operare are probleme cu malware-ul care in ultimele 6 luni ale acestui an s-a inmultit extrem de rapid in interiorul ecosistemului Android. Chiar si asa, unii spun ca Android-ul nu este chiar atat de liber precum vrea Google sa credem iar infograficul de mai jos ar trebui sa puna lucrurile in perspectiva. Comparand Android cu iOS, sistemul de operare al celor de la Apple este inchis din toate punctele de vedere dar asta i-a asigurat succesul pe piata.

Android ranks as the most closed project, with an Open Governance Index of 23%, yet at the same time is one of the most successful projects in the history of open source. Is Android proof that open governance is not needed to warrant success in an open source project?

12 COMENTARII

  1. Android este în mod real “open” doar pentru malware, pentru că dezvoltarea se face pe ascuns de Google, iar accesul la codul sursă se decide arbitrar tot de Google – unii OEM au acces prioritar (de ex. Samsung pentru Galaxy Nexus), alții nu, iar câteodată (de ex. Honeycomb) accesul la cod este complet limitat pentru toți. Termenul de “open” este până la urmă doar o lozincă, pentru că statutul de “open” nu conferă, el însuși, niciun avantaj direct pentru utilizatori (cel mult pentru dezvoltatori, dar numai dacă accesul este complet liber, nu pseudo-liber ca la Android) și nu este o garanție a unei experiențe de calitate – după cum demonstrează Android, poate fi exact pe dos!

  2. @Bogdan: Antiviruși care consumă resurse, baterie, timp și nervi – necesitatea apariției lor semnalează lipsuri majore în nivelul securității informatice a respectivelor dispozitive, iar în loc ca acestea să fie rezolvate, problema este aruncată pe umerii utilizatorilor, care au o problemă în plus de care să-și facă griji! Frumos, n-am ce spune! 😛

  3. Tot ce se sustine aici este ca nu exista acces la source code in timpul developmentului. Si pe undeva este normal. Android apartine Google care il dezvolta cum doreste si cum crede ca e mai bun pt un terminal mobil. Daca ar sta sa astepte contributiile oricui, procesul si compilatia finala ar dura extrem de mult si rezultatele ar fi incerte. De aceea Linux nu ajunge niciodata intr-un stadiu final si nici intr-o forma usor de utilizat si compatibila 100 intre build-uri.
    Odata ce dezvoltarea este finalizata, sursele sunt publicate si asta este cel mai important. Fiecare este liber sa le modifice si sa le utilizeze cum vrea – vezi proiectele Cyanogen si MIUI.
    Cat despre Honeycomb, el a fost facut cu alt scop initial de aceea sursele nu au fost facute publice. Intre timp scopul s-a schimbat si Android 4.0 este cel care inlocuieste Honeycomb si include toate intentiile care nu au fost finalizate in Honeycomb.
    Despre malware, cadem iar in folclor si in propaganda altora sau a producatorilor de antivirusi.
    Eu folosesc Android de vreo doi ani si nu am dat de nici un malware.

  4. Daca începi să te legi de viruși apoi după părerea mea e ca de altceva nai de ce te lega 🙂 virușii sunt ultimul lucru de care îmi pasă mie.. Sistemul merge super si arata mai mult decât OK nu pot să mă plâng iar virușii nu se leagă de tine decât dacă îi cauți tu chiar si la așa zisul ios daca cauți bine virușii ii găsești

  5. @Bogdan: Nu-ți pasă până când nu te va afecta cândva, apoi să vezi frustrări! Apoi hibe mai are Android destule, nu degeaba au apărut o droaie de “custom ROM” pentru a mai rezolva din bug-urile pentru care producătorii de dispozitive Android oferă update abia după ani de zile, sau chiar niciodată.

    Ai văzut viruși pentru iOS? Arată-mi și mie măcar UNUL! 😉

  6. Carrier IQ sau vrei să zici că nu-i virus ..oricum sa demonstrat cât de greu e să spargi un ios..

    Ţi-am spus viruşii îi ai doar dacă îi cauţi …

  7. Daca ai putin creier in tartacuta nici nu ai sa vezi virusi. Daca te arunci la chestii dubioase si aplicatii piratate de cine stie pe unde atunci da. Toate zvonurile cu virusii periculosi sunt scoase de producatorii de antivirusi care vor sa manance si ei o paine.
    Custom ROM-uri apar pentru ca se poate, daca nu iti place ce ai stock ai de unde alege. Asta e avantajul faptului ca e open 😉

  8. @Bogdan: Carrier IQ nu este virus, ci un soft comercial preinstalat de producător la cererea unor operatori de telefonie, pentru folosul comercial al operatorilor respectivi. Virușii se instalează singuri, fără să fie doriți de cineva, și fie nu folosesc nimănui (doar distrug fără rost), fie folosesc doar unor hackeri (scopuri necomerciale, infracționale). Este o mare diferență – așa, și soft-ul dezvoltat de Big Brother Google – de ex. Android, Chrome, Gmail, Google Search, Google+, etc. – își spionează utilizatorii permanent, după care Google vinde (pe bani frumoși) informațiile astfel colectate, acesta fiind modul prin care Google face profit din soft oferit gratuit. Înseamnă atunci că Google ar fi cel mai mare producător de viruși? 😉

  9. Eu nu înţeleg de ce lumea crede că cineva îi urmăreşte chiar credeţi că sunteţi aşa importanţi încât cineva are nevoie de datele voastre ..

  10. @Cosmin: Poate pentru tine strănutul, tușitul, mucii sau crampele servesc unui scop superior, pe care sărmanul bolnav nu-l înțelege … La fel și pe calculator, chiar crezi că virușii care șterg fișiere, formatează hard-disk-ul, suprascriu informațiile din BIOS sau din memoria plăci video sau afișează mesaje aiurea pe ecran chiar servesc unui scop transcedental? Nu sunt cumva doar manifestarea toanelor distructive ale unor indivizi care fac asta pentru că … pot? Adică distrug degeaba?