Iata de ce ecranele terminalelor Android sunt atat de mari

   Stim cu totii ca in ultimul an ecranele telefoanelor mobile au crescut simtitor si de la cei 3.5 inch ai iPhone 2G s-a ajuns la 5.3 inch cat are ecranul terminalului Samsung Galaxy Note. Desi cei de la Samsung au exagerat la Note, majoritatea smartphone-urilor au ecrane cu dimensiuni situate intre 4 – 4.3 inch si multe dintre ele nu sunt chiar atat de comode in mana oricui. Acum probabil va intrebati ce anume i-a determinat pe producatorii de terminale Android sa mareasca display-urile si implicit dimensiunile smartphone-urilor. Ei bine Retina Display-ul pare a fi principalul motiv pentru care terminalele Android au ecrane atat de mari insa mai jos va voi prezenta doua teorii.

Android OEMs and Google responded to the 3.5-inch 960×640 Retina display by improving the pixel format to 1280×720. But because Android renders text and graphics like desktop OSes (e.g. Windows, OS X) increasing resolution above 320 ppi means smaller UI elements. The display had to grow in size to compensate for shrinking UI elements. iOS renders the Retina display not by shrinking UI elements by one fourth but by doubling clarity and sharpness. Unless Google adds an additional “DPI level” beyond XHDPI, Android smartphones that match or beat the iPhone 4/4S in resolution will always be bigger, much bigger.

   Prima dintre ele are in prim-plan Retina Display-ul implementat in iPhone 4 si iPhone 4S, un ecran cu rezolutie de 960 x 640 pixeli si o densitate de pixeli per inch de 321. Practic la densitatea de pixeli per inch a aparut problema in cazul Android-ului deoarece o marire a densitatii de pixeli pe ecranele de 3.5/3.7 sau 4 inch ar fi rezultat intr-o reducere semnificativa a elementelor interfatei. Pentru a rezolva aceasta problema ecranele au trebuit sa fie construite intr-un format mai mare si impreuna cu ele a crescut si rezolutia, astfel obtinandu-se un numar de pixeli per inch satisifacator si apropiat de cel din Retina Display. Masura are drept efect gigantii din poza de mai sus si nu toti sunt multumiti de terminale de indata ce incep sa le utilizeze zi de zi.

   Cea de-a doua teorie are in prim-plan implementarea suportului pentru retele LTE, mai exact componentele necesare pentru ca terminalele sa functioneze pe aceste retele au impus o crestere a domensiunilor carcasei si implicit a dimensiunii ecranului. Pe langa componentele LTE care sunt mai mari, trebuie luat in calcul si faptul ca terminalele LTE au nevoie de mai multa energie deci baterii mai mari sunt implementate in dispozitive si ambele argumente ar putea fi sustinute pentru a explica de ce smartphone-urile au ecrane mai mari de 4 inch.

   Oricare dintre cele doua explicatii are rostul ei, acum depinde ce se aplica pentru fiecare smartphone Android in parte.