Apple testeaza ecrane OLED de 1.5 inch pentru iWatch

  Daca accesati iDevice.ro de ceva vreme, atunci stiti ca Apple are in dezvoltare un smartwatch care a fost denumit generic iWatch de catre analistii americani si nu numai. Stiti ca dispozitivul este testat de catre Apple si partenerii sai, iar acum aflam ca pentru produs Apple testeaza sa utilizeze ecrane OLED de 1.5 inch. Apple ar fi dorit sa implementeze un ecran de 1.8 inch in smartwatch-ul sau, insa dimensiunea prea mare a ecranului a fortat-o sa recurca la dimensiunea de doar 1.5 inch.

  Problema cu aceste informatii este ca Tim Cook a spus in repetate randuri faptul ca ecranele OLED pentru smartphone-uri nu sunt potrivite, iar utilizarea unuia in iWatch pare destul de ciudata. Chiar si asa, Foxconn ar fi primit deja comenzi de la Apple pentru a produce 1000 de bucati care vor fi cel mai probabil testate de catre angajati si diversi parteneri. Daca aceste teste vor avea succes, atunci Apple va comanda cel mai probabil mai multe unitati de la partenerul sau, iar o lansare ar putea avea loc fie la sfarsitul acestui an, fie anul viitor.

8 COMENTARII

  1. este foarte simplu de ce oled – consumul

    daca vrei sa produci un ceas. fie el si destept, el va trebui printre altele sa poata afisa ora in mod constant, ca un ceas normal. ar fi foarte ciudat sa trebuiasca sa-l deblochez sau sa apas vreun buton doar ca sa aflu cat e ceasul. Daca folosesti lcd-uri, va trebui sa pastrezi tot timpul aprins display-ul, deoarece fara backlight, orice afisezi pe lcd este aproape neinteligibil de citit. Practic un astfel de display ar fi constant pornit, la capacitate maxima, indiferent ca te uiti sau nu la el. Deci bateria se consuma repede. La oled, poti porni doar pixelii necesari sa afisezi font-ul ceas-ului, restul ramanand inchisi si cu consum 0. De asemeni deoarece oled isi produce singur lumina, energia necesara spre a lumina un pixel este mult mai mica decat la lcd.
    Astfel de “tehnici” se foloseau pe la inceputurile tehnologiei oled. Unele telefoane cu clapeta foloseau un display simplu oled ca display extern si afisau in acest mod ora cu un impact minim asupra bateriei. Lui Cook ii e sila de oled dintr-un motiv ramas adevarat si astazi, desi oled-urile de astazi pot in sfarsit reproduce corect culori (peste orice tip de lcd) imediat ce ies pe poarta fabricii nimeni nu poate prezice felul in care fiecare subpixel se va uza si ce efect va avea asupra white balance-ul display-ului. Practic display-ul nu se uzeaza asa repede in schimb acuratetea reproducerii cromatice se duce naiba. Plus de asta, un panou oled nu este tocmai luminos, lcd-urile actuale (ultimele generatii de ips) fiind capabile de un flux luminos cel putin dublu.

  2. Si Steve Jobs a spus ca laptopurile de 11″ sunt o porcarie si Apple nu va face laptopuri mai mici de 13″ iar apoi tot el prezinta Air-ul de 11, pan pam. Nu te mai lua dupa ce spun mai marii de la Apple pt ca ei se muta precum bate vantul pietei si necesitatile.

  3. Ar putea folosi un ecran de tipul celor e-book reader care nu consuma energie pentru afisare ci doar pentru modificarea “ecranului”.
    E drept ca acelea sunt monocrome dar ei sunt baieti destepti si le combina ei cumva…