Prima Pagina baterie Utilizarea unui laptop conectat tot timpul la o sursa de energie ii...

Utilizarea unui laptop conectat tot timpul la o sursa de energie ii va distruge bateria

  Daca detineti un laptop, atunci probabil vi s-a recomandat cel putin o data in viata sa nu il utilizati tot timpul conectat la o sursa de curent deoarece bateria sa se va degrada in timp. Aceasta recomandare este sustinuta si de un studiu efectuat recent in straianatate, rezultatele acestuia putandu-ne scuti de inlocuirea bateriei laptop-ului mai devreme decat este necesar. Conform acestui studiu, intr-o situatie ideala, bateria unui laptop ar trebui incarcata doar pana la 80% si descarcata pana la 40%, apoi procesul ar trebui reluat, aceasta metoda de utilizare crescand cu de pana la 4 ori durata de viata a bateriei.

Cadex Electronics CEO Isidor Buchmann told WIRED that ideally everyone would charge their batteries to 80 percent then let them drain to about 40 percent. This will prolong the life of your battery — in some cases by as much as four times. The reason is that each cell in a lithium-polymer battery is charged to a voltage level. The higher the charge percentage, the higher the voltage level. The more voltage a cell has to store, the more stress it’s put under. That stress leads to fewer discharge cycles. For example, Battery University states that a battery charged to 100 percent will have only 300-500 discharge cycles, while a battery charged to 70 percent will get 1,200-2,000 discharge cycles.

  Explicatia pentru aceasta recomandare este destul de simpla: fiecare baterie de litiu-polimer se incarca pana la un anumit voltaj, pe masura ce creste procentajul de incarcare creste si voltajul din acea celula, iar cu cat este mai mare voltajul in fiecare celula cu atat creste si presiunea pusa pe acea celula, rezultatul final fiind mai putine cicluri de incarcare/descarcare. Practic o baterie incarcata tot timpul pana la 100% si descarcata, va avea intre 300 si 500 de cicluri de incarcare/descrcare, in timp ce o baterie incarcata doar pana la 70% va avea o durata de viata cu de pana la 4 ori mai mare.

  Rezultatele sunt simple de inteles si destul de concludente, insa din pacate este greus a pui in practica un sistem de supraveghere a bateriei, mai ales cand esti ocupat cu munca, sau cine stie ce altceva. Utilizatorii nu vor avea vreodata grija ca bateriile laptop-urilor lor sa “supravietuiasca” intre aceste cicluri de incarcare/descarcare, asa ca acum stiti de ce bateriile laptop-urilor voastre nu mai functioneaza sau nu ofera aceeasi autonomie dupa cateva luni de utilizare.

 • Patronu

  Am patit-o deja :))

 • Cristi

  Problema e cu laptop-urile de ultima generație, majoritatea nu li se poate scoate bateria

 • BogdanU

  Am un laptop Dell 1520 de aprox 6 ani, si l-am tinut conectat la priza 90% din timp. Bateria inca mai tine 1.5 ore folosit la browsing/muzica/filme.

 • phone

  Si eu am un asus G46 Republic of Gamers si la fel,bateria nu poate fi scoasa,deja fac spume,eu intodeauna din 2003 si pana acum de cand am avut peste 6 laptopuri am scos bacteria inca din prima zi din el si nu o foloseam decat atunci cand aveam nevoie,in rest statea doar in priza…Dar la noile modele,hai sa vedem cum scoti bacteria…Cel putin la modelul meu este imposibil,trebuie demontat total.

 • smarinescu

  zaone,

  Recent am achizitionat un MacBook Pro din Apple Store din America. Angajatii din acel magazin mi-au spus ca Apple recomanda ca laptopul sa fie mereu contecat la priza cand acest lucru se poate. Si eu stiam acelasi lucru care l-ai scris tu mai sus si le-am explicat si lor dar ei tot au tinut mortis ca Apple utilizeaza un algoritm special si cum bateria din laptopurile lor nu se poate scoate ei recomanda ca atunci cand esti acasa si il poti tine conectat la o sursa de curent sa o faci, deoarece astfel vei ajunge la o performanta mult mai buna. Mi-au aratat si pe apple.com scrie acelasi lucru. Pana la urma cum e mai bine?

  Multumesc.

 • Nini

  Si metoda aceasta de prelungire a autonomiei functioneaza si la smartphone?

 • Chatagra

  Articolul nu zice nimic de scosul bateriei din laptop care dupa parerea mea e o greseala mai mare decat al lasa tot timpul in priza…pur si simplu odata la cateva zile folositi laptopul pe baterie …

 • CristianN

  @smarinescu…cand un macbook ajunge la 100 % ca si nivel de incarcare, bateria nu mai primeste energie de la incarcator…e ca si cum ai scoate bateria la laptopurile vechi

 • smarinescu

  @CristianN stiu. si de descarca doar pana pe la 97%. Din cauza asta am intrebat daca e mai bine sa il las mereu in priza cum recomanda cei de la Apple sau sa il scot pana la 40% si dupa sa il conectez pana la 80% si tot asa..

 • Oxus

  Eu am o alta abordare, testata in timp.
  Nu scot bateria din laptop, îl țin in priza atât timp cât îl folosesc, in momentul in care îl opresc îl si scot din priza.
  Nu las laptopul oprit in priza.
  In felul asta am cam aceeași durata de viața a bateriei ca in momentul achizitionarii. Asta dupa 4 ani de utilizare in cazul anumitelor laptopuri.

 • Calin

  Eu m-am prins dupa ce mi-a distrus mama bateria la ambele laptopuri =)) Acum sta doar cu cablu, fara baterie.

 • liviu

  am un laptop ibm tinkpad a61 , are cca 12 ani si bateria ma tine cca 2,5h .
  Odata lucrurile erau mai bine făcute.

 • Geonel

  Dacă vreți sa nu mai aveți probleme cu bateria laptopului pur si simplu nu va luați laptop si folosiți desktopul! :))

 • Gysel

  La un Macbook Air mid 2011 am 600 de cicluri si procentul la baterie este de 90% din capacitatea ei.
  Mie cei de la un Apple Store din UK dar nu cei care stau pe sala si vorbesc cu clienti , cei de la Genius Bar , zic ca este bine o data pe luna laptopul sa fie descarcat de tot si lasat dupa inchis 12-24 de ore sa ramina bateria fara pic de curent in ea.
  La mine a functionat metoda asta si fac chiar de m ai multe ori pe luna treaba asta cu laptopul si cu tel cind se poate .

 • Marsell

  Din experienta mea proprie detinand laptopuri din bradul acer asus toshiba hp si lenovo, eu tin tot timpul bateria in laptop si o descac de 3 4 ori pe luna

 • remus

  nu cred ca e valabil…. l-am tinut aproape doi ani si conectat la curent si deschis.. in afara de doi 3-4 pixeli morti nu s-a intamplat nimic pana luna trecuta cand bateria mi-a murit — la fix 2 ani dupa activare… cam asa se intampla in ziua de azi… e vorba de interesul producatorului…

 • Luc

  Eu folosesc laptopul cu baterie o data pe saptamana, ca sa-i fac un ciclul de descarcare/incarcare, dupa care scot bateriea si folosesc laptopul conectat la priza. Am laptopul din 2009 si inca ma mai tine bateria 2h si ceva. Daca nu folosesti acumulatorul deloc iar nu-i bine.

 • Catalin

  Cred ca e o mica confuzie generală aici ! A încercat cineva sa traducă DOD, înseamnă depth of discharge. I n consecinta tabelul de la începutul articolului se citește exact pe dos, la descărcări de 100% ale bateriei, ciclurile sunt putine, la descărcări de doar 10% numărul de cicluri e maxim. Majoritatea laptopurilor au integrate cipuri specializate de control al încărcării si descărcării, plus softurile OEM fac analiza ale statusului bateriei si i-au decizii de deconectare a încărcării, limitare a curentului, încărcare de mentenanță, etc.
  In momentul in care o baterie cade după câțiva ani de utilizare doar la priza este de cele mai multe ori datorat temperaturii la care este menținuta din cauza transferului de caldura de la alte componente ale laptopului sau a ventilarii insuficiente pe partea de jos a laptopului.
  In plus o baterie li-Ion sau lipo pierde între 5 si 20% pe an din capacitate din cauza proceselor chimice ireversibile.
  Concluzia, tine-l rece si la priza si o sa ai o baterie buna !!!

 • cri

  Am un lenovo de 4 ani si a fost folosit in permanenta conectat la priza si cu bateria conectata.La inceput tinea 3,5 ore si acum tine 2,5-3 ore.Astea sunt basme

 • stexx

  Cam tarziu..sa dau un sfat dar il dau.Deci daca nu folositi bateria la laptop aruncati-o la ce va trebuie? puneti-o in sertar cateva ‘pene‘ de curent poate ‘va rezolva ‘definitiv laptopu‘ dupa care vindeti bateria 🙂
  Deci chestia cu cat ma tine bateria. .e pentru laudat! Ce conteaza cat te tine daca no folosesti aproape deloc? Risti sa pierzi date sa se arda ceva prin el sau tot la socuri de curent sa va dati milioanele pe alte laptop’uri decat sa luati o baterie la 3-4 ani. .. va uitati pe toate forumurile speriati pt ce? lasati bateriile acolo k de asteA sunt facute ..si laptopu in priza fara sa va stresati prea mult 😉

 • cristi

  Gysel, in rest cum tii laptopul? Pe baterie sau in priza? Si cand il incarci in mod obisnuit ii faci 100% sau doar pana la 80% cum recomanda cei din articol?