Utilizarea unui laptop conectat tot timpul la o sursa de energie ii va distruge bateria

  Daca detineti un laptop, atunci probabil vi s-a recomandat cel putin o data in viata sa nu il utilizati tot timpul conectat la o sursa de curent deoarece bateria sa se va degrada in timp. Aceasta recomandare este sustinuta si de un studiu efectuat recent in straianatate, rezultatele acestuia putandu-ne scuti de inlocuirea bateriei laptop-ului mai devreme decat este necesar. Conform acestui studiu, intr-o situatie ideala, bateria unui laptop ar trebui incarcata doar pana la 80% si descarcata pana la 40%, apoi procesul ar trebui reluat, aceasta metoda de utilizare crescand cu de pana la 4 ori durata de viata a bateriei.

Cadex Electronics CEO Isidor Buchmann told WIRED that ideally everyone would charge their batteries to 80 percent then let them drain to about 40 percent. This will prolong the life of your battery — in some cases by as much as four times. The reason is that each cell in a lithium-polymer battery is charged to a voltage level. The higher the charge percentage, the higher the voltage level. The more voltage a cell has to store, the more stress it’s put under. That stress leads to fewer discharge cycles. For example, Battery University states that a battery charged to 100 percent will have only 300-500 discharge cycles, while a battery charged to 70 percent will get 1,200-2,000 discharge cycles.

  Explicatia pentru aceasta recomandare este destul de simpla: fiecare baterie de litiu-polimer se incarca pana la un anumit voltaj, pe masura ce creste procentajul de incarcare creste si voltajul din acea celula, iar cu cat este mai mare voltajul in fiecare celula cu atat creste si presiunea pusa pe acea celula, rezultatul final fiind mai putine cicluri de incarcare/descarcare. Practic o baterie incarcata tot timpul pana la 100% si descarcata, va avea intre 300 si 500 de cicluri de incarcare/descrcare, in timp ce o baterie incarcata doar pana la 70% va avea o durata de viata cu de pana la 4 ori mai mare.

  Rezultatele sunt simple de inteles si destul de concludente, insa din pacate este greus a pui in practica un sistem de supraveghere a bateriei, mai ales cand esti ocupat cu munca, sau cine stie ce altceva. Utilizatorii nu vor avea vreodata grija ca bateriile laptop-urilor lor sa “supravietuiasca” intre aceste cicluri de incarcare/descarcare, asa ca acum stiti de ce bateriile laptop-urilor voastre nu mai functioneaza sau nu ofera aceeasi autonomie dupa cateva luni de utilizare.