GT Advanced incearca sa scape de contractele opresive incheiate cu Apple

  GT Advanced este compania contractata de catre Apple pentru a fabrica sticla de safir pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus, insa in tentativa sa esuata de a isi respecta angajamentele a fost nevoita sa declare intrarea in insolventa. In fata unei instante americane avocatii celor de la GT Advanced au declarat ca incearca sa rezilieze contractele opresive si impovaratoare incheiate cu Apple, companie care a refuzat sa ii plateasca 139 de milioane de dolari cu doar cateva luni in urma.

As discussed in detail in the Supplemental First Day Declaration, the agreements imposed oppressive and burdensome terms and obligations on GTAT. The contracts and leases…provide no benefit to GTAT’s estates, and GTAT’s continued performance under the Agreements is no longer a viable business option.

  Avocatii celor de la GT Advanced sustin ca aceste contracte nu mai sunt necesare pentru existenta companiei si nu cresc in vreun fel valoarea acesteia, asa ca doresc rezilierea lor pentru a permite reorganizarea financiara fara probleme. Mai mult decat atat, GTAT considera ca ar putea actiona Apple in judecata in viitor pentru pierderi cauzate de aceste contracte incheiate in trecut, insa in acest stadiu al procedurii de insolventa nu poate face acest lucru.

GTAT has determined that the Agreements are no longer necessary for GTAT’s business operations. The Agreements also are not a source of potential value for GTAT’s future operations, creditors, or interest holders and constitute an unnecessary drain on GTAT’s resources.

  In aceste conditii avocatii cer rezilierea contractelor cu pastrarea optiunii de a actiona Apple in judecata in viitor, lucru care probabil le va fi acceptat. In ceea ce priveste fabrica din Arizona, GTAT cere instantei sa-i permita sa finalizeze procedurile de crare a unor loturi de sticla de safir si sa inchida efectiv fabrica la sfarsitul anului, asta in conditiile in care acea fabrica apartie companiei Apple. Ce se va intampla in final intre GTAT si Apple vom afla in cateva luni, insa este clar ca Apple are probleme in a gasi companii suficient de bine pregatite si echipate pentru a-i indeplini cerintele.