Apple Watch – autonomia, Notifications Center, Force Touch, performantele si senzorii

Apple Watch aplicatie alergare

  Cu doar trei zile inaintea conferintei pentru prezentarea Apple Watch aflam o serie extrem de diversificata de informatii exclusive obtinute de la surse din cadrul companiei Apple, ele facandu-ne o prezentare detaliata pentru tot ceea ce vom afla luni. Detaliile de mai jos vin de la persoane care au folosit Apple Watch pentru o perioada buna de timp, astfel ca ofera o imagine destul de complexa cu privire la produsul pe care Apple urmeaza sa il anunte.

Autonomia Apple Watch

Apple Watch baterie

  Bateria Apple Watch impune incarcarea zilnica a ceasului pentru utilizare constanta, autonomia sa permitand folosirea intensa pentru 5 ore in fiecare zi, in timp ce o utilizare usoara ofera pana la 19 ore de autonomie. Notificarile si glance-urile nu consuma multa baterie, insa aplicatiile care efectueaza monitorizare o fac, astfel ca Apple a fost nevoita sa imbunatateasca autonomia bateriei pentru a-si face ceasul util. Apple a crescut autonomia bateriei de la 2.5 – 4 ore la cele 5 ore mentionate anterior, dar asta nu ne va scuti de incarcarea zilnica, Apple implementand un modul numit Power Reserve pentru a ne ajuta sa mentinem ceasul activ la nevoie.

  Power Reserve poate fi activat printr-un glance sau din aplicatia Configurari, modulul fiind accesibil chiar daca Apple Watch este 100% incarcat, deci nu este exclusiv dedicat utilizarii cand rezerva de baterie este scazuta. Activand Power Reserve reducem autonomia bateriei, crestem timpul de verificare al notificarilor si activam inchiderea ecranului la doua secunde de inactivitate, deci practic dezactivam majoritatea functionalitatii ceasului, dar obtinem autonomie mai buna. Spre deosebire de iDevice-uri, in Apple Watch nu primim alerte pentru baterie scazuta, ci avem glance-uri ale caror culori se schimba cand ajungem la 20% sau 10% din baterie, ele fiind intuitiv gandite pentru a ne da de inteles ca trebuie sa facem o reincarcare.

Glance-uri pentru monitorizarea batailor inimii

Apple Watch Glance pentru monitorizarea batailor inimii

  Folosind senzorul pentru monitorizarea batailor inimii, compania Apple a creat un glance special care ne poate spune oricand cat de repede sau incet bate inima noastra, interfata glance-ului aratand exact precum in imaginea de mai sus. Simpla apasare a unui buton incepe masurarea batailor inimii, rezultatul fiind afisat aproape instant, iar desi Apple a afirmat initial ca vom vedea rezultate din citirile senzorului doar in aplicatii instalate pe iPhone, iata ca ele sunt disponibile si in Apple Watch.

Notifications Center si glance-urile

  Glance-urile vor veni preinstalate in Apple Watch impreuna cu cel dedicat monitorizarii batailor inimii, celor dedicate starii bateriei, dar si celor pentru fitness, ceas, vreme, muzica, Maps, calendar si accesarea rapida a setarilor. Apple Watch va avea, separat de acestea, si un Notifications center care va fi accesibil printr-un swipe efectuat pe ecran, acolo fiind vizibile notificarile trimise de catre fiecare aplicatie in parte. Dezvoltatorii vor putea alege ce notificari apar in Apple Watch-urile noastre si ce notificari apar doar in telefoane, astfel ca nu vom vedea chiar orice pe ceasul Apple.

Spatiu de stocare si muzica

  Apple a afirmat anul trecut ca Apple Watch va putea stoca muzica pe care o vom putea asculta chiar si cand nu suntem conectati la un iPhone, 8 GB de spatiu de stocare fiind oferiti celor care au testat prototipurile ceasului. Nu se stie deocamdata daca modelele finale vor avea atat de mult spatiu de stocare, insa chiar si asa noi vom putea transfera muzica din iPhone in ceas folosind aplicatia companion dedicata, iar partea interesanta este ca vom putea face streaming pentru muzica din Apple Watch in accesorii conectate prin Bluetooth.

Aplicatia companion pentru iPhone

interfata aplicatie Apple Watch

  V-am prezentat cu cateva saptamani in urma aplicatia companion pentru iPhone, aceasta urmand a oferi o gama extrem de diversa de optiuni pentru controlarea produsului, iar mai multe puteti afla din articolul respectiv.

Force Touch, coroana digitala  si Voice Control

Force Touch

  Apple Watch va contine o tehnologie noua numita Force Touch, aceasta urmand a face diferenta dintre apasarile indelungate si cele rapide, usoare, in baza acestei interactiuni fiind controlate diverse functii. Coroana digitala este utilizata pentru a face zoom in/out in diverse momente, insa miscarile prin diverse meniuri vor putea fi controlate tot prin intermediul sau, inclusiv revenirea la ecranul principal de aplicatii. Separat Apple Watch va contine si un modul de scriere dupa dictare, acesta permitand un contorl rudimentar pentru interfata, insa nu va permite scrierea de email-uri direct din terminale, Siri fiind exclus.

Performantele si bratara Sport

Apple Watch albastru

  Apple Watch va avea un chip S1 in interiorul caruia s-ar ascunde hardware-ul iPhone 4S, adica un procesor dual-core de 800 MHz cu 512 MB RAM si poate 8 GB RAM, cei care au testat produsul sustinand ca el este foarte rapid. Problema este ca daca instalam peste 200 de aplicatii in Apple Watch, acesta raspunde foarte greu de la comenzi in ecranul principal, asa ca aceasta va fi o limitare principala. Persoanele care au testat ceasul Apple sustin ca acesta are cea mai buna interfata conceputa pentru vreun smartwatch, afisand culori vibrante si o interfata extrem de bine realizata, versiunea de 38mm fiind foarte mica.

  In ceea ce priveste bratara sport, se pare ca aceasta ar fi greu de inchis pe mana la o prima utilizare si are nevoie de ceva timp pentru a ne obisnui cu ea, insa avand in vedere ca este cea mai ieftina optiune, probabil lumea se va obisnui extrem de repede cu ea.

Inchiderea fortata aplicatiilor si setarile

  In final ajungem la functia de inchidere a ceasului, butonul de comunicare din partea dreapta facand acest lucru la nevoie, apasarea indelungata a sa inchizand complet ceasul. Apple Watch va afisa un mesaj de confirmare pentru a ne asigura ca nu il inchidem accidental, iar dupa aprobarea sa ceasul va fi inchis complet, acelasi buton fiind folosit printr-o apasare rapida pentru a inchide fortat aplicatiile ce se blocheaza. In ceea ce priveste setarile, Apple Watch are un meniu dedicat cu diverse toggle-uri care ne permite sa controlam anumite functii precum Airplane Mode, Wi-Fi, Bluetooth si nu doar atat.

  Luni la ora 19:30 Apple Watch va fi prezentat oficial de catre compania Apple si atunci va astept pe iDevice.ro pentru a discuta despre toate detaliile legate de el.