Bugul care blocheaza complet orice iPhone

Anumite iPhone, iPad sau iPod Touch pot fi blocate complet de un potential bug descoperit recent, acesta existand in toate versiunile de iOS lansate in ultimii ani, asta fara ca Apple sa il fi rezolvat pana in prezent desi el cu siguranta este cunoscut celor din Cupertino.

In clipul video de mai jos putei vedea problema, acel terminal iPhone fiind blocat complet fara posibilitatea de a mai reporni, chiar daca utilizatorul ii face un restore, procedura fiind posibil, dar fara vreun efect care sa il refaca functional.

1 ianuarie 1970

Bugul care blocheaza iPhone, iPad, sau iPod Touch are la baza data de 1 ianuarie 1970, mai exact, daca setam pe iPhone aceasta data si repornim manual dispozitivul, acesta va refuza sa mai porneasca, singura solutie fiind inlocuirea dispozitivului in baza garantiei oferite de Apple.

Schimbarea datei se face foarte usor din Settings > General > Date & Time, Configurari > General > Data si Ora, iar pana in momentul repornirii iPhone-ul functioneaza perfect normal, el fiind blocat dupa aceea fara posibilitatea de a il mai repara.

Ce iPhone, iPad sau iPod Touch sunt afectate

Deocamdata se pare ca doar iDevice-urile cu chip de 64 biti sunt afectate(A7, A8, A8X, A9, A9X), adica iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Mini 3, iPad Mini 4, iPad Mini 4, iPad Air, iPar Air 2 si iPad Pro, versiunile de iOS 7 – iOS 9.3 beta 3 avand toate bugul activ, deci indiferent pe care o rulati, veti fi, teoretic, afectati.

Nimeni nu stie de ce exista acest bug, insa unii sustin ca ar fi vorba despre timezone-ul setat in iOS, acesta avand probleme in a permite pornirea terminalelor daca data este setata pentru 1 ianuarie 1970, dar o explicatie clara nu a fost oferita de Apple.

Restul terminalelor separat de cele mentionate mai sus nu sunt afectate, deci in cazul lor veti putea modifica data si veti putea reporni dispozitivul fara nici cea mai mica problema, indiferent ce versiune a iOS aveti instalata in ele.

Acestea fiind spuse, aveti grija sa nu modificati data dispozitivelor si daca nu doriti ca altcineva sa o modifice, atunci prin jailbreak puteti instala tweak-ul BrickingDate pentru a va proteja.

UPDATE: Un hacker cunoscut sustine ca golirea completa a bateriei ar trebui sa reseteze ceasul intern al terminalului si sa permita repornirea.

In aceeasi idee, deconectarea bateriei de la placa de baza a terminalului pentru cateva minute ar trebui sa aiba acelasi efect.