Bugul care blocheaza complet orice iPhone

Anumite iPhone, iPad sau iPod Touch pot fi blocate complet de un potential bug descoperit recent, acesta existand in toate versiunile de iOS lansate in ultimii ani, asta fara ca Apple sa il fi rezolvat pana in prezent desi el cu siguranta este cunoscut celor din Cupertino.

In clipul video de mai jos putei vedea problema, acel terminal iPhone fiind blocat complet fara posibilitatea de a mai reporni, chiar daca utilizatorul ii face un restore, procedura fiind posibil, dar fara vreun efect care sa il refaca functional.

1 ianuarie 1970

Bugul care blocheaza iPhone, iPad, sau iPod Touch are la baza data de 1 ianuarie 1970, mai exact, daca setam pe iPhone aceasta data si repornim manual dispozitivul, acesta va refuza sa mai porneasca, singura solutie fiind inlocuirea dispozitivului in baza garantiei oferite de Apple.

Schimbarea datei se face foarte usor din Settings > General > Date & Time, Configurari > General > Data si Ora, iar pana in momentul repornirii iPhone-ul functioneaza perfect normal, el fiind blocat dupa aceea fara posibilitatea de a il mai repara.

Ce iPhone, iPad sau iPod Touch sunt afectate

Deocamdata se pare ca doar iDevice-urile cu chip de 64 biti sunt afectate(A7, A8, A8X, A9, A9X), adica iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Mini 3, iPad Mini 4, iPad Mini 4, iPad Air, iPar Air 2 si iPad Pro, versiunile de iOS 7 – iOS 9.3 beta 3 avand toate bugul activ, deci indiferent pe care o rulati, veti fi, teoretic, afectati.

Nimeni nu stie de ce exista acest bug, insa unii sustin ca ar fi vorba despre timezone-ul setat in iOS, acesta avand probleme in a permite pornirea terminalelor daca data este setata pentru 1 ianuarie 1970, dar o explicatie clara nu a fost oferita de Apple.

Restul terminalelor separat de cele mentionate mai sus nu sunt afectate, deci in cazul lor veti putea modifica data si veti putea reporni dispozitivul fara nici cea mai mica problema, indiferent ce versiune a iOS aveti instalata in ele.

Acestea fiind spuse, aveti grija sa nu modificati data dispozitivelor si daca nu doriti ca altcineva sa o modifice, atunci prin jailbreak puteti instala tweak-ul BrickingDate pentru a va proteja.

UPDATE: Un hacker cunoscut sustine ca golirea completa a bateriei ar trebui sa reseteze ceasul intern al terminalului si sa permita repornirea.

In aceeasi idee, deconectarea bateriei de la placa de baza a terminalului pentru cateva minute ar trebui sa aiba acelasi efect.

31 COMENTARII

  1. Ma lămurește si pe mine cineva va rog de ce iPhoneul mi-a uitat dintr-o data toate parolele, wi-fi, mail, find my iPhone, yt, dar mai putin de la instagram, cum este posibil asa ceva?!?!?!?!?!

  2. Zaone,eu am un 6S plus cu chip Samsung,daca il “stric” voit prin metoda asta si il duc in service sa mi-l înlocuiască(sper cu unul cu TSMC,deși nu știu cât adevăr o fi in asta in viața reala)se prind aia ca am făcut-o intenționat? Atâta il stric până nimeresc un TSMC:-))

  3. Noi sau refurbished:-)) Daca vin o grămada sa schimbe pe baza garanției sa vezi ce repede va repara Apple acest bug,cand ii atinge la buzunar(unde doare cel mai tare).

  4. am avut chip samsung, se simtea la baterie, am fost in service am lasat telefonul acolo cu o “problema” random si a fost schimbat in 4 zile
    Dar probabil poti opta si pt solutia din acest articol

  5. Pai tocmai asta-i chestia,ce fel de problema random sa scot din mine? Trebuie sa specific ceva la obiect,care se poate verifica(in afara de faza asta din articol).

  6. OK. Nu am nici o problema din păcate sau din fericire(depinde cum privești lucrurile). Am tot citit pe net despre chipgate si tind sa cred ca ea nu există in viața reala.

  7. eu am simtit, eu am doua in familie, si primul 6s avea samsung si celalalt tmsc..se simte si din cauza asta l-am si dus pt schimbare. oricum daca nu ai probleme reale e ok, ca exista sansa sa il duci sa primesti chip samsung iar, eu am avut norocul ca am rezolvat din prima

  8. l-a schimbat dar motivul e banal :)) l-a dus in spate sa incerce ceva * cica * si s-a intors cu altul nou spunandu-mi ca a stricat mufa de la baterie :)) . pe scurt , stiu de faza si deconecteaza bateria , eu am avut un mareeeeee noroc !