Bancile australiene boicoteaza Apple Pay

Apple Pay boicotApple Pay este primul si singurul sistem de plati mobile dezvoltat de catre compania Apple, el fiind asteptat de catre foarte multe persoane din tarile in care el inca nu a fost deocamdata lansat.

Printre acestea se afla si cele din Australia, tara in care sistemul a fost oficial lansat, insa doar unele carduri pot fi adaugate in el, restul fiind incompatibile deoarece bancile locale refuza sa adere la sistemul de plati mobile al companiei Apple, spre nemultumirea clientilor.

Problema este una atat de mare incat politicienii s-au implicat si sustin ca refuzul bancilor de a adera la Apple Pay reprezinta o incalcare a legislatiei privind concurenta neloiala, astfel ca daca ele nu adera singure la sistem, in curand ar putea fi obligate de catre autoritati.

Banca Nationala a Australiei a primit deja cereri pentru a investiga refuzul bancilor de a adera la Apple Pay si dupa cum se prezinta lucrurile in momentul de fata, este foarte probabil ca in curand sistemul sa fie disponibil oficial pentru toti utilizatorii locali.

Australian consumers should not be denied the ability to make payment choices that are openly available to consumers globally,” Ed Husic wrote. “No doubt some will argue this move by the banks is anti-competitive – I am certainly concerned that it denies consumer access to a secure, efficient payment platform.”

Principala problema din cauza careia bancile australiene probabil nu doresc sa adere la Apple Pay are legatura cu comisioanele percepute de catre Apple, compania americana dorind sa primeasca un procent din comisionul perceput de catre banca la plata cu cardul.

Daca in SUA bancile au un comision de 1% pentru platile cu cardul si castiga 1 dolar la fiecare 100 de dolari platiti de catre clienti, Apple incasand 15 centi, in Australia bancile castiga 50 de centi la fiecare 100 de dolari platiti de clienti, iar Apple vrea aceeasi suma de 15 centi.

Practic Apple vrea aproape 30% din incasarile bancilor pentru plati mobile si acest lucru este greu de suportat de catre banci, insa lucrurile nu se opresc aici deoarece in Australia exista deja sisteme de plati mobile foarte avansate, iar VISA nu pare dispusa sa colaboreze cu Apple acolo, desi Mastercard este gata sa o faca.

Situatia din Australia este probabil intalnita si in alte tari, iar acestea sunt motivele pentru care Apple Pay inca este disponibil in foarte putine tari la 1 an dupa lansare.

Articolul precedentSony va face streaming de jocuri PS 4 pe PC si Mac
Articolul următor4 clone ridicole ale iPhone
Pasionat de tehnologie, sport si calatorii. Bun cunoscator al sistemului de operare iOS, iubitor de produse Apple, si specializat in rezolvarea diverselor probleme care sunt raportate de catre cititori. Co-fondator al iDevice.ro din pasiunea pentru terminale mobile, si tehnologie, actual editor sef, si dornic oricand de a avea parte de provocari noi in materie de tehnologie. Bun cunoscator al limbii engleze, si dornic sa descopere cele mai noi "secrete" ale gadget-urilor care ne fac viata de zi cu zi mai buna.