Bancile australiene boicoteaza Apple Pay

Apple Pay boicotApple Pay este primul si singurul sistem de plati mobile dezvoltat de catre compania Apple, el fiind asteptat de catre foarte multe persoane din tarile in care el inca nu a fost deocamdata lansat.

Printre acestea se afla si cele din Australia, tara in care sistemul a fost oficial lansat, insa doar unele carduri pot fi adaugate in el, restul fiind incompatibile deoarece bancile locale refuza sa adere la sistemul de plati mobile al companiei Apple, spre nemultumirea clientilor.

Problema este una atat de mare incat politicienii s-au implicat si sustin ca refuzul bancilor de a adera la Apple Pay reprezinta o incalcare a legislatiei privind concurenta neloiala, astfel ca daca ele nu adera singure la sistem, in curand ar putea fi obligate de catre autoritati.

Banca Nationala a Australiei a primit deja cereri pentru a investiga refuzul bancilor de a adera la Apple Pay si dupa cum se prezinta lucrurile in momentul de fata, este foarte probabil ca in curand sistemul sa fie disponibil oficial pentru toti utilizatorii locali.

Australian consumers should not be denied the ability to make payment choices that are openly available to consumers globally,” Ed Husic wrote. “No doubt some will argue this move by the banks is anti-competitive – I am certainly concerned that it denies consumer access to a secure, efficient payment platform.”

Principala problema din cauza careia bancile australiene probabil nu doresc sa adere la Apple Pay are legatura cu comisioanele percepute de catre Apple, compania americana dorind sa primeasca un procent din comisionul perceput de catre banca la plata cu cardul.

Daca in SUA bancile au un comision de 1% pentru platile cu cardul si castiga 1 dolar la fiecare 100 de dolari platiti de catre clienti, Apple incasand 15 centi, in Australia bancile castiga 50 de centi la fiecare 100 de dolari platiti de clienti, iar Apple vrea aceeasi suma de 15 centi.

Practic Apple vrea aproape 30% din incasarile bancilor pentru plati mobile si acest lucru este greu de suportat de catre banci, insa lucrurile nu se opresc aici deoarece in Australia exista deja sisteme de plati mobile foarte avansate, iar VISA nu pare dispusa sa colaboreze cu Apple acolo, desi Mastercard este gata sa o faca.

Situatia din Australia este probabil intalnita si in alte tari, iar acestea sunt motivele pentru care Apple Pay inca este disponibil in foarte putine tari la 1 an dupa lansare.

5 COMENTARII

  1. Dacia Apple nu ar avea comisionul ala de 1%, Apple Pay ar fi valabil si in Romania. Si acum sincer ar trebui sa renunțe la comision si sa răspândească sistemul in mai multe tari, ce face Apple cu 15 cenți la fiecare 100 de dolari consumați de clienți, nimic. Zaone, dacă îmi aduc eu bine aminte, mai multe bănici si state din lume ar dori sa-i oblige pe cei de la Apple sa renunțe la comision, sau era o petiție pe care trebuia s-o semneze utilizatorii?

  2. Pai mi se pare normal ca o banca sa refuze daca nu e de acord sa plateasca comisioane unei alte parti. Alex ce face apple cu 15 centi?! Pai gandeste te in lume cam cate milioane de euro se tranzactioneaza pe zi.. Imparte la 100 si inmulteste cu aia 15 centi si o sa vezi ca da cu virgula 🙂

  3. Cam aberanta situatia. In primul rand ceea ce sustin politicienii cu privire la concurenta neloiala e o tampenie. In niciun sistem de drept asa ceva nu este concurenta neloiala. Vorbim de o companie privata care refuza sa lucreze cu o alta companie privata. Ce e incorect in asta? E ca si cum ai spune ca daca ai cumparat un bmw pe firma, trebuie sa iei si mercedes sau invers. As putea spune ca din contra, e vorba de concurenta pura. Bagi un produs bun pe piata, ai de castigat. Daca nu, il baga concurenta si tu intri in groapa. Ma refer la banci aici.
    In al doilea rand, nu vad de ce bancile ar refuza un astfel de mijloc de plata. Este un mijloc de plata la fel ca oricare altul. Apple percepe comision asa cum o face si VISA sau Mastercard. Daca e vorba doar de comisioane, atunci e alta discutie. E vorba de negociere si asta dovedeste inca o data ca nu e vorba de concurenta neloiala. Sa ii vad pe politicienii aia inteligenti cum obliga bancile sa accepte apple pay si la ce comision. Il negociaza ei?