Poti face cancer daca folosesti telefonul mobil ?

Foarte multa lume se intreaba daca folosirea telefonului mobil pentru perioade lungi de timp poate fi precursorul imbolnavirii de cancer la creier, insa un studiu publicat in cursul zilelor trecute ofera cel mai clar raspuns pentru aceasta intrebare vechi de zeci de ani de zile.

Studiul a fost facut in Australia si a avut la baza toate cazurile de cancer la creier inregistrate in tara in perioada 1982 – 2013, nu mai putin de 34080 de persoane fiind diagnosticate cu cancer la creier in aceasta perioada, majoritatea dintre persoane fiind de sex masculin.

Telefoanele mobile au inceput sa fie folosite in Australia incepand cu anul 1987, insa acest studiu sustine ca numarul de persoane care au fost diagnosticate cu cancer la creier nu a crescut pana in 2013, cercetatorii tragand concluzia ca folosirea indelungata a telefoanelor mobile nu poate imbolnavi o persoana de cancer la creier.

Avand in vedere ca in Australia orice diagnosticare pozitiva cu cancer trebuie raportata de catre medici la o baza de date nationala de pacienti, este clar ca informatiile analizate de catre studiu prezinta situatia reala din Australia ultimilor 30 de ani si rezultatele sunt imbucuratoare.

The observed stability of brain cancer incidence in Australia between 1982 and 2012 in all age groups except in those over 70 years compared to increasing modelled expected estimates, suggests that the observed increases in brain cancer incidence in the older age group are unlikely to be related to mobile phone use. Rather, we hypothesize that the observed increases in brain cancer incidence in Australia are related to the advent of improved diagnostic procedures when computed tomography and related imaging technologies were introduced in the early 1980s.

Acest studiu vine in urma altora realizate in SUA, tarile nordice si Noua Zeelanda, in taote cazurile ajungandu-se la concluzia ca folosirea telefoanelor mobile pentru perioade indelungate de timp nu genereaza aparitia cancerului la creier, lucru imbucurator pentru toata lumea.

Desigur ca exista si studii care spun exact contrariul, insa ramane ca fiecare in parte sa creada ceea ce doreste si sa faca exact asa cum vrea, iar daca veti decide sa tineti telefoanele mobile mai putin la ureche, decizia este una buna, indiferent ce spun studiile.