10 fotografii uimitoare ale calculatoarelor care au schimbat lumea

Fotograful James Ball, de asemenea cunoscut sub numele de “Docubyte”, a avut intotdeauna o afinitate pentru primele calculatoare din lume.

“I love looking at those old images online of vintage mainframe rooms and early huge computers,”

Cu toate acestea, el a avut o dorinta imensa de a se documenta asupra acestor calculatoare magnifice, in viziunea lui, intr-un mod care le-a onorat mai bine decat cele vechi realizate alb-negru, cu care toti suntem familiarizati.

Asa ca Ball a inceput cercetarea, localizand computerele care au schimbat cursul tehnologiei, si a constatat ca cele mai multe dintre ele sunt in muzee. Lucrand cot la cot cu INK, studioul de productie, Ball a creat 10 fotografii uimitoare carora le-a atasat si informatii istorice. Descoperiti-le mai jos:

The Harwell Dekatron 

Harwell Dekatron, de asemenea, cunoscut si sub numele de Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell (WITCH), este un computer bazat pe releu britanic creat in anii 1950. Cu o greutate mai mare de  2,4 tone, este acum expus National Museum of Computing.

Guinness Book of World Records l-a recunoscut ca cel mai vechi calculator digital de lucru din lume pentru a doua oara în 2013.

The Pilot ACE

Acesta unul dintre primele calculatoare construite in Regatul Unit, la Laboratorul National de Fizica, la inceputul anilor 1950.

The IBM 1401

IBM 1401 produs pentru prima data in 1959. Peste 12.000 de unitati au fost produse, cu unele natiuni folosindu-le bine in anii 1980.

The IBM 729

 

The IBM 729 Magnetic Tape Unit was IBM’s iconic tape mass storage system from the late 1950s through the mid­-1960s.

Part of the IBM 7 track family of tape units, it used magnetic tape up to 2,400 feet long (731 m), which was wound on reels of up to 10.5 inches (26 cm).

The EAI Pace (TR 48)

Este un desktop PC fabricat si produs la inceputul anilor 1960.  TR48 a fost cel mai complet calculator analogic pentru desktop a timpului sau, facand parte chiar si din programul Apollo Moon.

The Control Data 6600

Este considerat a fi primul “supercomputer” de succes, cu o performanta de pana la trei megaflopi. A detinut titlul de cel mai rapid calculator din lume in anii 1964-1969.

The Endim 2000

Calculatorul analogic ENDIM 2000 a avut un design bazat pe tuburi dezvoltate si fabricate in fosta Republica Democrata Germana. Aproximativ 20 de bucati au fost produse.

The Meda 42TA

MEDA 42TA a fost unul dintre ultimele calculatoare hibride analogice construite in fosta Cehoslovacie. Acesta dateaza de la inceputul anilor 1970, si a fost utilizat pe scara larga in multe tari din spatele Cortinei de Fier.

The HDR 75

HDR 75 este un mic computer hibrid analogic, care a fost dezvoltat in fosta DDR la Universitatea Tehnica din Dresden (cunoscut acum ca Centrul pentru Servicii de Informare si High Performance Computing).

The ICL 7500

A fost dezvoltata de catre defuncta companie din UK ICL in anii 1970.

Similara in marime cu un “deskside” sau “tower PC”, dar montat orizontal, masinile ICL 7500 au fost destinate sa functioneze intr-un mediu de birou.

Prin anii 1980, versiuni extrem de performanete ale acestor calculatoare au avut capacitatea de a rula cele mai noi jocuri disponibile ale timpului, cum ar fi PacMan si Space Invaders.

 

5 COMENTARII

  1. IBM PC – cel mai important calculator care a schimbat intr-adevar lumea . Este PC-ul de azi care detine vreo 92.5% din piata de utilizatori – adica Windows + Linux si care a adus computing-ul in casa tuturor .