Apple este acuzata de practici neconcurentiale in SUA

Un senator american a facut o serie de acuzatii extrem de grave la adresa companiilor Apple, Google si Amazon, acuzandu-le pe fiecare in parte de practici neconcurentiale care au avut drept efect folosirea influentei pentru a impiedica dezvoltarea unor companii mai mici, sau mai noi, fara o putere financiara la fel de mare.

Facand referire la compania Apple, senatorul american a acuzat compania de impunerea unor conditii extrem de restrictive pentru competitorii sai, astfel ca acestia au foarte mari dificultati in a-si lansa servicii similare celor din Cupertino, Apple Music fiind adus in discutie si problemele altor companii de a lansa servicii de streaming similare.

Practicile neconcurentiale ale Apple privind serviciile de streaming audio au fost confirmate si de catre cei de la Spotify, compania acuzand Apple ca si-a creat un avantaj incorect in ceea ce priveste preturile pentru abonamente si functiile pe care le ofera pentru utilizatorii din lumea intreaga.

Apple has long used its control of iOS to squash competition in music, driving up the prices of its competitors, inappropriately forbidding us from telling our customers about lower prices, and giving itself unfair advantages across its platform through everything from the lock screen to Siri. You know there’s something wrong when Apple makes more off a Spotify subscription than it does off an Apple Music subscription and doesn’t share any of that with the music industry. They want to have their cake and eat everyone else’s too.

In cazul Amazon sau Google, senatorul a acuzat companiile de practicile ilicite privind promovarea cartilor in detrimentul altor producatori, sau de faptul ca Google s-a folosit de Google.com pentru a afecta activitatea rivalilor Google Plus, cei din Mountain View fiind implicati in anumite procese in Europa.

Acuzand toate aceste companii, senatorul SUA sustine ca desi Google, Apple sau Amazon sunt companii foarte mari care au schimbat lumea si merita sa faca profit, ele trebuie sa lase si alte companii sa concureze cu ele in mod liber, fara sa le restranga libertatea de a crea produse cel putin la fel de revolutionare.

Google, Apple and Amazon have created disruptive technologies that changed the world, and … they deserve to be highly profitable and successful. But the opportunity to compete must remain open for new entrants and smaller competitors that want their chance to change the world again.

Apple, Google sau Amazon se regasesc acum in pozitia in care s-a regasit si Microsoft cu ceva timp in urma, cei din Redmond fiind deasemenea acuzati in repetate randuri de practici neconcurentiale, insa in cazul lor nimic important nu s-a intamplat pentru a-i pedepsi atunci cand au gresit.