Prima Pagina Romania Orange, Vodafone si Telekom: amenda de 900.000 LEI din cauza acoperirii slabe

Orange, Vodafone si Telekom: amenda de 900.000 LEI din cauza acoperirii slabe

Orange, Vodafone si Telekom au fost amendate cu suma de 900.000 de lei din cauza acoperirii slabe pe care o ofera in anumite zone din tara, suma fiind echivalenta cu aproximativ 200.000 de euro, deci nu va avea vreun efect semnificativ asupra profitului vreunuia dintre operatorii de telefonie mobila.

Amenzile au fost aplicate din cauza neindeplinirii obligatiilor de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului radio pe care cei trei operatori de telefonie mobila le-au semnat in cadrul anului 2012, iar dintre toti, cei de la Vodafone au avut parte de cea mai mare amenda, ei avand si cea mai proasta coperire in zonele vizate.

Practic, Vodafone a fost amendata cu 720.000 de lei, cei de la Orange cu 120.000 de lei, iar cei de la Telekom cu 60.000 de lei, ANCOM initiind pe 6 aprilie o campanie de verificare a indeplinirii obligatiilor asumate de catre cei trei operatori de telefonie mobila, Vodafone avand cele mai mari probleme.

Conform licentelor acordate celor trei operatori de telefonie mobila, 676 de localitati din mediul rural trebuiau acoperite de catre retelele Orange, Vodafone si Telekom, RCS & RDS fiind deasemenea implicata, insa aceasta companie si-a indeplini, aparent in totalitate, obligatiile asumate in acea perioada.

Din totalul de 676 localitati, Vodafone si Orange trebuiau sa acopere 225 de localitati fiecare, Cosmote 169 de localitati si Digi Mobil 57 de localitati, iar conform celor de la ANCOM, principalii trei operatori au fost amendati cu suma de 10.000 de lei pentru fiecare localitate care nu a fost acoperita.

Practic, este bine ca ANCOM aplica amenzi pentru nerespectarea conditiilor asumate de catre operatori, insa exista si foarte multe incalcari in zonele urbane pe care cei de la ANCOM nu se prea grabesc sa le sanctioneze.

“Autoritatea Națională pentru Administrate și Reglementare în Comunicații a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone și Telekom pentru neîndeplinirea  obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012“, a declarat Cristin Popa, Director executiv al ANCOM.  

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) – Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone – obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate. Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Începând cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfășurat o campanie de verificare a modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătățite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităţilor rurale precizate în licențele primite.

În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei.

În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.000 de lei.

Cei trei furnizori de comunicații electronice sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. 

 • ali

  Foarte bine

 • KTA

  pe cand suspendarea licentei?

 • La pastele cailor :)))

 • kla

  Cui? 😉

 • KTA

  La cine merita😀

 • nelu_atb

  Ma intreb: Ce se fac cu bani din amenzi?

 • Lucian Palievici

  Autostrăzi 🙂
  Lăsând gluma la o parte, as fi si eu curios sa știu ce se face cu acei bani.

 • Bogdane

  Raman la bugetul local in orasul unde sunt firmele intrgistrate. Se schimba bordurile, se planteaza floricele, din astea.

 • qwerty

  Vile si mita pentru aleși , ce altceva :))

 • maricel calin

  4G e varza orange

 • Bogo

  Eu pe Orange nici la 1km in linie dreapta fata de releul lor de semnal nu pot vorbi la telefon.
  A trebuit sa sun la 112 si nu m-am putut înțelege cu operatorul.
  După ce am sunat la Orange sa le zic de dulce ca nu pot chema salvarea a zis sa imi schimb simul ca e de la sim si daca tot persista problema sa imi adun vreo 4 prieteni care sunt tot pe Orange si sa sunam fiecare sa vedem daca me înțelegem cu persoana de la celălalt capăt. Si daca nici asa nu merge sa fac o sesizare in care sa trec numerele de telefon de pe care am sunat sa asculte ei înregistrarea sa se convingă , ca sa facă ei mai departe o solicitare sa vadă unde e problema.
  Pana sa tot fac una alta trec la Digi ca am semnal acolo unde ma intereseaza pe mine.
  Sa le fi dat dublu din partea mea.
  Inadmisibil. Noroc ca mai aveam un telefon pe Vodafone.

 • George

  si la metrou cand o sa avem semnal …si nu doar in apropierea statiilor…si aici ma refer la cacatu asta de TELEKOM !!!

 • Filip Ionut

  Operatori de tot cacatul

 • Liviu Verestiuc

  Nici un operator nu poate acoperi totul, în localitățile rurale trebuie sa faci o “cercetare” cu mai multe cartele ca sa vezi acoperirea fiecărui operator . Ai observat ca un amic se plânge mai sus ca are doar Edge la Vdf într-un oraș? Asta nu împiedică la nivel de Romania ca Vdf sa aiba cel mai bun internet mobil din România.
  Regula de mai sus e valabila pt oricine migrează în zona rurala.