Apple ar putea plati 19 miliarde de dolari Comisiei Europene

Fiscul irlandez este de parere ca Apple a fost taxata corect si ca sumele pretinse de catre Comisia Europeana de la Apple nu i se datoreaza.

Apple nu accepta acuzatiile Comisiei Europene de evaziune fiscala si este dornica sa faca apel impotriva acestei decizii, insa daca pierde ar putea avea de platit si mai multi bani. Acum Comisia Europeana cere recuperarea a 13 miliarde de dolari de la Apple ca si impozite neplatite, insa daca pierde apelul, compania americana ar putea plati 19 miliarde de euro.

Seful diviziei internationale a fiscului irlandez, Eamonn O’Dea, a declarat pentru un radio irlandez ca ceea este suma maxima pe care ar putea sa o plateasca Apple. Ea ar putea creste din cauza dobanzilor care inca mai curg pentru suma pretinsa de catre Comisia Europeana, dar ar putea avea la baza si alte pretentii facute de catre Uniunea Europeana.

In ciuda acestui lucru, O’Dea nu crede ca Irlanda ar trebui sa impoziteze 60% din profitul global al companiei Apple in baza subsidiarelor pe care le are in tara. El spune ca pentru perceperea de impozit companiei Apple a fost aplicata legea irlandeza, iar ca intreaga problema nu ar trebui adusa la “usa” fiscului irlandez in momentul de fata, sau in viitor.

Seful diviziei internationale a fiscului sustine ca cele doua subsidiare ale Apple nu sunt rezidente in Irlanda, iar ca in baza lipsei unei asemenea rezidente nu li se poate percepe vreun ban. El spune ca desi cuiva i se datoreaza 13 miliarde de euro, nu Irlanda este tara la care ar trebui sa ajunga acesti bani, deci probabil vorbim despre “lumea fantomelor” in care exista si sediile Apple.

“In functie de toate pretentiile care ar putea aparea din SUA sau alte tari europene la investigatia Comisiei Europene, s-ar putea ajunge la o suma de 19 miliarde de euro. Nu cred ca Irlanda ar trebui sa incerce sa impoziteze 60% din profitul global al acestei multinationale in baza subsidiarei din Cork. Am aplicat legea fiscala in toata intinderea sa. Daca cele doua subsidiare Apple erau rezidente in Irlanda, ar fi existat o baza pentru perceperea sumelor impuse de catre Comisia Europeana. Desi cuiva i se datoreaza 13 miliarde de euro, ei nu i se cuvin Irlandei.”

Afirmatiile omului din fiscul irlandez sunt foarte interesante si sunt preambulul unei lupte lungi si anevoioase intre Apple si Comisia Europeana.

bani apple irlanda