Apple a pus capat bisnitei cu iPhone

Dupa ani de zile in care fiecare lansare a unui noi model al iPhone era speculata de catre bisnitari dornici sa faca rapid sume mari de bani, iata ca 2016 aduce o schimbare majora. Pana in 2016 compania Apple lansa noile modele ale iPhone in doar 10 – 11 tari de pe glob, al doilea val de lansari fiind organizat la 2 saptamani dupa lansarea initiala.

In al doilea val de lansari erau incluse tari care nu puteau face parte din primul val, insa care generau vanzari sustinute pentru cei din Cupertino, chiar daca nu erau foarte mari. Dupa al doilea val lucrurile se complicau, iar in al treilea si al patrulea val erau incluse diverse tari in functie de vanzarile generate de-a lungul anului pentru Apple.

Pana in 2015 Romania intra intr-un al patrulea val de lansari pentru iPhone, acesta fiind organizat de obicei prin noiembrie, la o luna si jumatate in urma lansarii initiale. Anul trecut cei de la Apple au schimbat strategia si au lansat iPhone 6S in Romania la doar 3 saptamani dupa lansarea initiala, uimind pe mai toata lumea cu decizia lor.

Apple a pus capat bisnitei cu iPhone

Separat de Romania, foarte multe tari care primeau tarziu iPhone au fost incluse intr-un al treilea val de lansari rapide, iar 2016 a adus lovitura finala pentru bisnita cu iPhone. Apple a decis sa lanseze iPhone 7 si iPhone 7 Plus in 29 de tari in prima zi de lansare, de aproape 3 ori mai multe decat in orice alt an anterior, schimbarea fiind una colosala.

Mai mult decat atat, al doilea val de lansari include la fel de multe tari, printre care si Romania, compania Apple aducandu-si terminalele in peste 60 de tari in doar doua saptamani. In foarte multe dintre aceste tari existau bisnitari care cumparau terminalele ieftin de la Apple si le vindeau scump in propria tara, insa acest lucru a devenit istorie.

apple bisnita iPhone

Cine mai plateste 1500 de euro pe un iPhone in ziua lansarii, cand poate astepta o saptamana si-l cumpara la jumatate de pret, sau chiar la abonament ? In momentul de fata bisnitarii nu mai pot face bani din aducerea terminalelor iPhone din strainatate si revanzarea in Romania, dar lor li se alatura si magazinele online care faceau asta.

Practic nu mai este rentabil sa cheltui bani pentru a aduce terminalele in tara cu doar o saptamana inaintea lansarii oficiale pentru ca vor exista extrem, extrem de putini oameni interesati. Situatia aceasta se intampla in toate tarile care pana acum erau lasate “la coada” de catre Apple.

Cu aceasta schimbare, vor disparea cozile formate din oameni ai strazii, sau chinezi adusi din diverse tari pentru a cumpara terminale iPhone de la Apple pentru a fi retrimise in Asia.