Margrethe Vestager: Google si Apple trebuie sa aiba limite

15

Margrethe Vestager este comisarul european pentru concurenta, iar intr-un interviu recent e a declarat ca Google si Apple trebuie sa aiba limite in Europa, la fel precum restul companiilor. E a comentat pe marginea acuzatiilor formulate oficial de catre Comisia Europeana imptriva celor doua companii, acuzandu-le de incalcarea legislatiei antitrust si nu numai.

Cei de la Apple sunt acuzati ca nu au platit in mod corect impozit pe profitul incasat pentru vanzarea propriilor produse in Europa, Comisia Europeana cerand recuperarea a 13 miliarde de dolari. Google, pe de alta parte, este acuzata ca a facut Android intr-un asa fel incat impune folosirea serviciilor sale in detrimentul altora, inhiband concurenta facuta de alti competitori.

Margrethe Vestager urmareste de ceva vreme sa pedepseasca Google si Apple pentru modul in care isi desfasoara activitatea in Europa, iar acum pare sa fi gasit momentul potrivit. Ambele companii sunt in plin razboi cu Comisia Europeana din cauza acestui comisar si ambele companii ar putea avea de platit sume serioase de bani pentru eventualele incalcari ale legislatiei comunitare.

Cei de la Apple au acuzat Comisia Europeana ca ia decizii politice, Google rezumandu-se doar la a spune ca va lupta pentru a dovedi ca nu a incalcat legislatia comunitara. In final vorbim despre ani si ani de procese in care Apple si Google isi vor putea desfasura activitatea exact precum o faceau in trecut, iar Comisia Europeana nu va castiga mai nimic.

“I think any company should compete on the quality of their products, their prices, the novelty they can produce, their services, because that would be fair competition. If you’re in a situation where your effective tax rate is so much lower than any other company, then obviously you have a much better position when it comes to compete on prices and everything else.”

Margrethe Vestager