Google obligata sa nu mai plateasca pentru Google Search

Comisia Europeana vrea sa impiedice Google sa mai plateasca pentru promovarea Google Search in terminalele Android vandute in Europa.

Uniunea Europeana intentioneaza sa oblige compania Google sa nu isi mai plateasca partenerii producatori de terminale Android pentru a promova Google Search. In momentul de fata cei de la Google platesc diverse sume de bani catre partenerii producatori de terminale Android pentru ca Google Search sa fie motorul de cautare predefinit pe smartphone-uri sau tablete.

Uniunea Europeana a avertizat Google ca risca amenzi majore daca va continua acasta practica, ea nefiind limitata totusi numai la platforma Android, pe care a creat-o. Google plateste 1 miliard de dolari anual si catre Apple pentru ca Google Search sa fie motorul de cautare predefinit al Safari, sumele platite partenerilor Android fiind totusi mai mici.

Intr-un document de peste 150 de pagini, Uniunea Europeana a acuzat Google de abuzarea pozitiei dominante pe care o are sistemul de operare Android. Google se foloseste de el pentru a crea un monopol in ceea ce priveste cautarile web, iar Uniunea Europeana incearca sa creeze o piata competitiva pentru toate companiile.

Google obligata sa nu mai plateasca pentru promovarea Google Search

Google Play Store este deasemenea in atentia Uniunii Europene, magazinul de aplciatii fiind preinstalat in toate terminalele Android vandute pe piata. Desi exista multe alte magazine de aplicatii, acestea nu prea ajung in terminalele Android vandute in Europa, sau in diverse alte zone de pe planeta, exceptie facand Asia.

Mai mult decat atat, Uniunea Europeana vrea sa impiedice Google sa-si mai pedepseasca partenerii Android pentru nerespectarea restrictiilor impuse de catre ea. Cei de la Google abuzeaza de pozitia dominanta pentru a-si promova motorul de cautare Google Search, lucru usor de inteles, insa blamat de catre Comisia Europeana.

Intreaga investigatie a pornit de la un grup de lobby numit FairSearch, acesta fiind compus din multiple companii carea au creat motoare de cautare online. Acestea doresc sa aiba aceleasi oportunitati precum Google in ceea ce priveste servirea clientilor, insa e putin probabil ca acest lucru sa se intample candva.

google search amenda comisia europeana