iPhone 7 costa 900 de dolari in India

India este tara in care se vand cele mai scumpe iPhone si iPhone 7 Plus, versiunea de baza costand nu mai putin de 900 de dolari in magazine.

iPhone 7 si iPhone 7 Plus au fost lansate astazi in India de catre compania Apple, insa din pacate vine cu o surpriza foarte neplacuta pentru fanii din tara. Mai exact, iPhone 7 are un pret de pornire de 900 de dolari in India, cu 150 de dolari mai mare decat cel perceput in SUA(incluzand taxele de 9%), iar diferenta este data, conform vanzatorilor locali, de taxele mari pentru import.

India impune o taxa foarte mare pentru produsele importante, cele produse local avand parte de un tratament fiscal mult mai bun, iar cei de la Apple nu pot suporta costul mare. In aceasta idee, iPhone 7 costa minim 900 de dolari in India, versiunea cea mai scumpa fiind vanduta la pretul de 1400 de dolari, dublu fata de cel mai ieftin iPhone din SUA.

Diferenta dintre pretul perceceput in India si cel din Europa este de doar 50 de dolari per unitate, deci nu colosala si pune in perspectiva pretul mare practicat inclusiv pe taram european. Totusi, diferenta dintre Europa si India este data de faptul ca salariul mediu anual in tara este de 1600 de dolari pe cap de locuitor, deci un iPhone costa mai mult decat jumatate din el.

iPhone 7 costa 900 de dolari in India, jumatate din salariul mediu anual

Apple a avut in trecut o problema similara si in Brazilia, acolo terminalele sale fiind vandute la preturi aproape la fel de mari, iar asta in conditiile in care tara impune taxe similare pe import. Cei de la Apple ar trebui sa produca iPhone pe plan local pentru a-l putea vinde mai ieftin, iar Foxconn lucreaza deja la un plan pentru a costrui o fabrica.

Pana in momentul in care aceasta fabrica va fi intr-adevar construita, compania Apple va fi obligata sa vanda iPhone 7 la pretul de 900 de dolari acum si ceva mai mic in viitor. Pretul foarte mare ii va tine pe indieni foarte departe ce noul smartphone deoarece putini isi vor cheltui jumatate din salariul anual pentru a cumpara un simplu smartphone.

Acestea fiind spuse, iPhone 7 poate fi si mai scump decat in Romania, insa diferenta nu este chiar atat de mare precum ar trebui sa fie.

iphone-7-scump-india