Intel a limitat Apple in dezvoltarea MacBook Pro

Procesoarele Intel Skylake nu au suport pentru tipul de RAM utilizat de catre compania Apple pentru noul MacBook Pro.

Saptamana trecuta foarte multa lume s-a plans din cauza faptului ca MacBook Pro nu permite folosirea a 32 GB RAM in cazul in care utilizatorul doreste acest lucru. Vicepresedintele senior al companiei Apple, Phil Schiller, a explicat faptul ca decizia din spatele acestei limitari are la baza dorinta de a oferi o autonomie cat mai buna pentru baterie.

In urma aparitiei explicatiilor, lumea a blamat Apple ca acorda prea multa importanta autonomiei bateriei in loc sa o acorde performantelor noului MacBook Pro. Desi Apple a fost intens criticata din cauza limitarii, se pare ca in spatele sau ar fi de fapt limitari tehnologice ale arhitecturii procesoarelor Skylake ale companiei Intel.

Se pare ca Intel Skylake nu contine suport pentru tipul de memorie RAM folosit de catre compania Apple pentru a reduce suficient consumul de energie. Intel Skylake nu ofera suport pentru LPDDR4, tipul de memorie RAM cu consum redus de energie, asa ca Apple a fost fortata sa se limiteze la doar 16 GB RAM pentru a oferi si autonomie buna.

Problema si mai mare este ca nici macar procesoarele din seria Kabylake nu vor avea suport pentru LPDDR4 decat pentru seria U, iar lucrurile ar putea sta asa pana in 2018. Atunci Intel ar putea lansa procesore cu suport pentru acest tip de memorie RAM, iar Apple ar putea creste suportul pentru cantitatea de RAM oferita in laptop-uri.

“The true reason behind the lack of 32gb or DDR4 is Intel. Skylake does not support LPDDR4 (LP for low power) ram. Kabylake is set to include support, but only for the U category of chips. So no LPDDR4 support for mobile until 2018 I think.”

Desigur ca exista laptop-uri care au 32 GB RAM, insa ele au baterii mai mari si sunt mai groase decat noile MacBook pro ale companiei Apple. Incercand sa ofere design-ul potrivit si performante suficient de bune, Apple a facut compromisuri, iar acum este criticata din toate partile desi vina nu este in totalitate a sa.

macbook-pro-ram-intel-apple

4 COMENTARII

  1. Puteau sa puna mai mult ram dar atunci trebuia sa ramana la fel de gros si era bine sa mareasca si bateria.
    In schimb l-au facut mai subtire, au taiat din baterie si au marit pretul. Win-win pentru Apple.