iCloud a stocat in secret date de cautari si navigare

Compania Apple si iCloud sunt in centrul unui nou scandal, ea fiind acuzata de faptul ca nu sterge din serverele sale istoricul de navigare si cautarile facute pe internet. Vorbim aici despre functia iCloud care permite sincronizarea unor date ale Safari intre iDevice-uri, printre acestea numarandu-se si datele de navigare pe interenet.

In mod normal, stergerea acestora din terminale ar trebui sa aiba drept efect si stergerea din serverele iCloud, insa compania Apple pare sa fie de alta parere. Conform creatorului unui software menit sa extraga date din iPhone, compania Apple stocheaza in iCloud istoric Safari sters de catre utilizatori, datele salvate fiind in unele cazuri chiar mai vechi de 1 an.

Desi in mod normal aceste informatii nu ar trebui sa se mai regaseasca in serverele iCloud, compania Apple le stocheaza in continuare, fara a se sti deocamdata la ce le foloseste. Aceasta descoperire a fost confirmata si de catre o firma de securitate informatica separata, deci nu vorbim despre vreun bug care afecteaza doar anumiti utilizatori, ci despre o setare facuta de Apple.

Compania Apple ar trebui in mod normal sa stearga toate datele din istoricul de navigare, sau pentru cautarile pe internet, in momentul in care noi cerem asta. In aceasta situatie cei de la Apple au actionat intr-un mod diferit si complet nepotrivit, iar dupa publicarea acestor informatii a inceput sa stearga din iCloud datele salvate pana in prezent.

““Overall, assuming this was a mistake, it’s a reminder that storing and retention of data is the default as a technical matter. Browsing history is a very sensitive set of data… It’s vital that people are able to trust that they can be in control of that kind of information. It’s one reason we advise using search tools that don’t store your history.”

Daca aceste informatii nu ar fi fost publicate, atunci Apple nu ar fi sters, sau poate doar mutat, datele din serverele sale, asa ca va fi interesant de vazut ce se va descoperi in viitor.

icloud-stocare-date-navigare