Firefox 54 – navigare mai rapida cu mai putin RAM consumat

Firefox 54 a fost lansat astazi de catre compania Mozilla, ea promovand noua versiune a browserului ca fiind perfecta pentru cei care vor sa navigheze mai rapid pe internet, cu un consum mai mic de memorie RAM. Firefox 54 are integrata o tehnologie numita multi-process architecture care face navigarea mai rapida si mai stabila chiar daca avem mai multe tab-uri deschise.

Firefox 54 este gandit special pentru calculatoarele care au 8 GB RAM, sau mai putin, acestea bucurandu-se de o crestere mare in performante multumita acestei tehnologii. Firefox 54 foloseste acum pana la 4 procese pentru a deschide continutul in toate tab-urile noastre, iar asta inseamna ca o pagina compelxa va afecta mai putin experienta totala de navigare pe internet.

Vechea versiune a Firefox folosea un singur proces pentru toate tab-urile deschise de catre noi, insa cu Firefox 54 acesta a fost crescut la 4 procese, deci vorbim despre o schimbare majora. Pentru promovarea acestei noi functii a Firefox 54 a fost creata si imaginea de mai jos care ne arata cat RAM consuma tab-urile deschise in background.

Dupa cum puteti observa, cei de la Mozilla se lauda ca Firefox 54 consuma jumatate din memoria necesara pentru Google Chrome, dar chiar mai putin si decat Safri in macOS. Desigur ca sistemul de operare Windows are cele mai mari probleme, dar Firefox 54 sustine ca le-a rezolvat pe toate cu aceasta actualizare, dar ramane sa ne convingem singuri cat de buna este ea.

“The old Firefox used a single process to run all the tabs in a browser. Modern browsers split the load into several independent processes. We named our project to split Firefox into multiple processes ‘Electrolysis’ (or E10s) after the chemical process that divides water into its core elements. E10s is the largest change to Firefox code in our history. Besides running faster and crashing less, E10S makes websites feel more smooth. Even busy pages, like Facebook newsfeeds, spool out smoothly and cleanly.”

firefox 54 navigare ram putin 1