Prima Pagina internet 15 ani de Telefonie si Internet in Romania – INFOGRAFIC

15 ani de Telefonie si Internet in Romania – INFOGRAFIC

ANCOM a sarbatorit recent 15 ani de reglementare independenta a pietei de comunicatii din Romania, iar cu aceasta ocazie s-a gandit sa creeze si un grafic in care sa compare evolutia anilor 2003 – 2016. In imaginea de mai jos puteti vedea de la ce s-a pornit in 2003 cand piata de comunicatii din Romania era inca foarte mica, evolutia sa in aceasta perioada fiind extrem de interesanta, datele fiind primele de acest gen oferite.

Incepem cu numarul de cartele SIM, care a crescut de la 7 la 23 de milioane in aceasta perioada, numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila crescand de aproape 4 ori. In ceea ce priveste traficul voce, vorbim deslre 70.6 miliarde de minute vorbite anual, fata de 4.4 miliarde in 2003, numarul de minute vorbite lunar de catre romani credcand de peste 4 ori in aceasta perioada multumita scaderii tarifelor pentru servicii.

Internetul mobil a evoluat de la 180.000 de conexiuni in 2003 la 16.6 milioane de conexiuni in 2016, deci teoretic aproape fiecare roman are internet mobil pe telefon, desi realitatea e diferita. Traficul de internet mobil inregistrat in 2016 a fost de 169.000 TB, cu un consum mediu de 730 MB lunar pentru fiecare conexiune, putin, dar sunt multi care nu prea folosesc internetul mobil pe telefoane, desi il au.

In cazul internetului fix vorbim despre o crestere colosala a numarului de conexiuni, de la 14.000 in 2003 la 4.4 milioane in 2016, iar asta multumita RDS si UPC intr-o buna masura. Aici traficul generat in 2016 a fost de 5.4 milioane de TB, cu un consum mediu lunar de 103 GB per conexiune, destul de bine reprezentat, avand in vedere ca nu toata lumea descarca torrente sau face streaming de acasa.

Internetul mobil a ajuns la o rata de penetrare de 84% in 2016, e 100 de ori mai mare decat in 2003, in timp ce internetul fix are o rata de penetrare de 54%, fata de 0,04% in 2003. Voi ce parere aveti despre evolutia pietei de comunicatii din Romania in aceasta perioada ?

15 ani Telefonie Internet Romania

 • Mircea

  In câțiva ani traficul de pe mobil îl va depăși pe cel fix.

 • RaduD

  Clar, lumea e mai ales in miscare…

 • Liviu Verestiuc

  Eu îmi aduc aminte că la Iași făceam parca primul site pt Dialog cam prin 1997. Prima conexiune in 2G mi s-a părut extraordinară,când a apărut EDGE mai târziu am crezut că niciodată nu va apărea ceva mai bun…azi se vorbește foarte mult despre 5G.
  Deci 1997-2017 inseamna 20 de ani de telefonie mobila in Romania și nu 15,poate ar fi cazul sa corectați titlul.

 • Cosmin T.

  Liviu, este vorba despre ANCOM, care nu are 20 de ani (inca). 🙂

 • Cifrele alea din poza nu-ti spun nimic ? Pe bune acum ? Cum as putea sa vorbesc despre 20 de ani daca nu exista cifre ? Sa le inventez ?

 • Liviu Verestiuc

  Ti-am sugerat că titlul este eronat. Nu trebuia să fie “15 ani de telefonie și internet in Romania”, ci trebuia să fie “15 ani de Ancom in Romania”. M-am uitat la pozele din 1997 când am dat drumul la primul site Dialog din Iași, aveam o cărămidă cu butoane ,cu antena extensibila Alcatel One touch easy.
  Cifrele nu trebuiesc inventate, era suficient de căutat pe Google:
  “Revenind la subsidiara Orange România, căci despre ea vom discuta în acest articol, aceasta a apărut oficial în România în aprilie 1997, cand France Telecom a lansat în România compania MobilRom, cea care va furniza servicii de telefonie mobilă sub denumirea de Dialog.

  Istoria Dialog începe încă din decembrie 1996, când compania MobilRom reuşeşte să câştige licenţa GSM. Imediat după licenţiere, la 21 aprilie 1997 MobilRom lansează numele şi logo-ul serviciului său de telefonie mobilă, Dialog, iar la 16 mai 1997 se realizează primul apel în reţeaua Dialog. Încă din 1997, Dialog lansează câteva servicii noi pe piaţa din România: la 1 iulie este lansat servicul de Roaming cu 7 ţări din Europa, iar la 3 noiembrie este lansat serviciul ALO GSM pe bază de cartele preplătite.”
  În plus cine a avut cartela/abonament la Orange își amintește ușor că a primit 20GB cadou de la Orange cu ocazia a 20 de ani de la înființarea rețelei.
  Deci titlul este eronat,nu sunt 15 ani de telefonie mobila in România, ci sunt 15 ani de Ancom in Romania. Daca nu înțelegeți asta eu mă retrag și promit sa nu mai intervin deloc pe aceasta tema.

 • Eronata e gandirea ta, pentru ca tu vorbesti de ANCOM, eu vorbesc de minute si trafic de internet. Din cate stiu eu, nu ANCOM face minutele si traficul de internet.