Windows 10. Recunoasterea Faciala Pacalita cu o Poza

Windows 10 a avut sistemul de recunoastere faciala, Windows Hello, pacalit folosind o simpla poza, securitatea calculatoarelor fiind pusa in discutie.

Windows 10 are implementat de catre Microsoft un sistem de recunoastere faciala numita Windows Hello, acesta oferind posibilitatea de a debloca un laptop sau tableta folosindu-ne fata. Microsoft a implementat acest sistem crezand ca este sigur pentru utilizare, insa in clipul video de mai jos puteti vedea cum sistemul Hello din Windows 10 este pacalit folosind o simpla poza color.

Windows 10 este pacalit cu o poza imprimata folosind imprimanta care se afla sub tableta Surface Pro pe care a fost configurat sistemul Windows Hello pentru recunoastere faciala. Cercetatorii germani sunt cei care au reusit sa pacaleasca sistemul de recunoastere faciala al Windows 10, iar metoda prin care au reusit sa faca asta este atat de simpla incat oricine o poate face oricand.

Windows 10 avea activata o functie speciala anti-spoofing care trebuia sa detecteze poza si sa impiedice recunoasterea faciala folosind Windows Hello, dar desigur ca asta nu s-a intamplat. Aceasta functie este inutila in versiunile Windows 10 anterioare Fall Creators Update, insa se pare ca aceasta noua actualizare nu ar putea fi pacalita daca functia anti-spoofind e activa, dar dezactivarea permite pacalirea.

Windows 10. Recunoasterea faciala pacalita cu o poza

Windows 10, in ciuda rezolvarii acestei vulnerabilitati in Fall Creators Update, tot poate fi pacalit cu o poza pentru recunoastere faciala daca aceasta a fost configurata inainte de a instala actualizarea din octombrie. Se pare ca persoanele care nu au sters acele date si nu au refacut configurarea sistemului de recunoastere faciala al Windows 10 dupa instalarea Fall Creators Update, raman in continuare vulnerabile.

Windows 10 a avut aceasta problema pentru o lunga perioada de timp si inca o are pentru anumite persoane care nu s-au gandit sa refaca setarile pentru Windows Hello, adica mai toti care-l folosesc. Partea buna este ca poza cu care poate fi pacalit Windows 10 trebuie facuta folosind o camera cu infrarosu, deci nu e chiar atat de usor de realizat, dar chiar si asa, vulnerabilitatea nu e complet rezolvata de Microsoft.

Windows 10 nu are, practic, un sistem de recunostere faciala 100% sigur, pentru ca daca functia anti-spoofing nu e activata de persoanele care seteaza Windows Hello, sistemul poate fi pacalit. Facand o paralela cu Face ID, Windows 10 este mai vulnerabil si mai usor de pacalit, dar asta pentru ca nu are senzori cu laser si infrarosu pentru a detecta fata utilizatorului in vederea autentificarii.

Windows 10 este totusi superior macOS din acest punct de vedere, iar asta pentru ca in platforma Apple nu exista recunoastere faciala in vreo forma, sau alta, inca.

2 COMENTARII

  1. momentan pe MBP avem touchID ce nu poate fi pacalit asa usor…
    iar pe viitor se anunta faceID deci…Apple nu baga tampenii