Franta da in Judecata Apple si Google, iata Motivele

Franta anunta ca va actiona in judecata companiile Apple si Google, acestea riscand sa plateasca amenzi de cateva milioane de euro daca vor pierde.

Franta Judecata Apple Google

Franta a anuntat astazi ca va da in judecata companiile Apple si Google, intentia statutului fiind una interesanta prin motivatia ce sta la baza acestei actiuni in instanta. Conform afirmatiilor facute de catre ministru de finante francez, Bruno Le Maire, Apple si Google vor fi date in judecata din cauza tacticilor comerciale abuzive pe care le impun impotriva dezvoltatorilor de aplicatii.

Statul francez sustine ca Apple si Google decid in mod arbitrar comisioanele percepute pentru aplicatiile si serviciile vandute prin AppStore si Google Play, fara a lasa loc de negocieri. Ambele companii impun termeni contractuali pe care dezvoltatorii sunt obligati sa ii accepte, altfel aplicatiile lor nu vor ajunge in cele doua magazine de aplicatii, iar in cazul iOS nu pot fi instalate.

In final, si motivul care cred ca ar fi trebuit schimbat de mult, Apple si Google pot modifica oricand termenii si conditiile contractului fara vreo negociere si fara posibilitate de refuz din partea dezvoltatorilor. Daca primele doua obiectii la practicile Apple si Google sunt supuse discutiilor, ultima reprezinta o practica abuziva si ar trebui eliminata in toate statele.

“I will […] be taking Google and Apple to the Paris commercial court for abusive trade practices. As powerful as they are, Google and Apple should not be able to treat our startups and our developers the way they currently do. Le Maire also said he expected the European Union to close tax loopholes that benefit Google, Apple, Facebook and Amazon by the start of 2019.”

Ministrul francez de finante a afirmat ca amenzi de cateva milioane de euro pot fi aplicate impotriva Apple si Google, daca se va dovedi in instanta ca practicile sunt abuzive. Pentru a face lucrurile si mai interesante, Le Maire a anuntat deasemenea ca Uniunea Europeana vrea sa interzica din 2019 practicile fiscale care el permit companiilor sa plateasca impozite foarte mici.

8 COMENTARII

  1. Atunci sa isi faca statul francez sistem de operare si magazin de aplicatii unde sa faca ce vrea. Nu imi place de Apple sau Google in multe privinte, dar au roscat si au investit in magazinele de aplicatii/sistemele de operare si nu mi se pare normal sa vina statul sa ii calculeze cat ar trebui sa ceara.

  2. din contra, au dreptate, nu au voie sa ceara dupa bunul plac preturile la asa ceva, trebuie sa fie o lista clara de preturi, cum ar fi daca mergi la supermarket si iei o paine care la raft e 1 leu si la casa iti cere 3? Nu cred ca ar fi placut deloc, sau sa cumperi un produs electronic, ex: telefon, cu garantie de 3 ani si dupa cateva luni sa iti trimita instiintare ca modifica garantia produsului tau la 1 an. Din nou nici asa nu e ok, chiar daca detin monopolul asta nu inseamna ca fac ce vor. Cum Apple a obligat toate jocurile unde ai o sansa de castig la un item, sa fie aratata sansa exacta a acelui item, fie ea si 0.01%, ca sa fie transparenta si ca utilizatorul sa stie exact in ce anume se baga, asa si ei trebuie sa faca la fel fata de programatorii care fac development la aplicatiile respective.

  3. Ce nu inteleg @Cristian, @Eddy si @Alin este faptul ca prin masuri impotriva lui Apple si Google, tarile astea descurajeaza practicile ilegale ale competitorilor pe pietele de oligopol. Este foarte corect ca atunci cand concurenta este distorsionata, statele sa intervina pe piata respectiva si sa corecteze derapakjele.

    Ce nu inteleg baietii astia este faptul ca masurile astea sunt facute pentru protectia consumatorului (adica si a lor), si ulterior sunt facute pentru a incuraja concurenta sanatoasa intre ofertanti, ceea ce va duce la plus de valoare.
    Daca ai 2-3 concurenti toxici care isi formeaza un cartel, preturile sunt stabilite de ei, si consumatorul plateste mai mult decat trebuie. Ulterior, nici inovatia nu mai apare, pentru ca cei 2-3 ofertanti au un spor de valoare nejustificat, si nu se mai chinuie sa inoveze.
    Nici alti ofertanti nu mai apar pe piata, si astfel totul ramane blocat.

    Asadar, in concluzie, este foarte bine ca statele Uniunii Europene sa descurajeze practicile neconcurentiale.

  4. Chiar dacă ai un apartament cumpărat intr-un bloc, asta nu îți da dreptul sa faci chiar ce vrei. Trebuie sa ții cont de comunitatea de unde faci parte … cam așa și cu Apple. Ar trebui sa arate mai mult respect …