Android este mai SIGUR decat iOS, Spune Google

Android este mai sigur decat iOS, spune compania Google, ea afirmand ca in 2017 a implementat numeroase imbunatatiri pentru sistemul de operare propriu.

Android SIGUR iOS Google

Android este cel putin la fel de sigur ca iOS, spune seful diviziei Google care dezvolta sistemul de operare pentru telefoane mobile si o varietate de alte gadget-uri, compania afirmand a a depasit Apple in acest segment. Cei de la Google sustin ca au implementat tehnologii inovatoare in sistemul de operare Android pentru a putea trece inaintea iOS in ceea ce priveste securitatea, 2017 fiind un an extrem de interesant pentru platforma americanilor.

Android este prezentat ca fiind mai sigur decat iOS de catre compania Google, insa cei de acolo recunosc faptul ca daca sunt descoperite vulnerabilitati in sistemul de operare, ele sunt rezolvate extrem de greu. Asta se intampla deoarece Google rezolva problema in Android, dar partenerii sai trebuie sa faca propriile actualizari separate care trebuie trimise la clienti, iar asta poate dura cateva luni, pe cand Apple trimite actualizarile instant la toata lumea.

Android este mai sigur decat iOS, spune Google

Android nu a fost gandit ca un sistem de operare pentru care prioritatea principala era securitatea, insa Google spune ca a inceput sa se gandeasca serios la asta si imbuatateste siguranta utilizatorilor sai. Google spune ca nu vrea sa limiteze Android, ci doar ca implementeaza suficiente masuri de siguranta pentru telefoane si tablete, astfel incat hackerii sa nu poata exploata sistemul de operare la fel de usor precum au facut-o pana acum.

“Android security made a significant leap forward in 2017 and many of our protections now lead the industry. Android is now as safe as the competition. Apple […] can deliver security updates directly to iPhones, and it prevents users from getting apps from outside of its App Store. But Android isn’t moving toward Apple’s model. Instead, Kleidermacher said, it’s possible to address these issues by “retrofitting” security into Android phones. In other words, even if Android wasn’t originally designed with security as a top priority, it can be built in now.”

Desi Google incearca din rasputeri sa imbunatateasca securitatea sistemului de operare Android, niciodata nu va reusi sa rezolve problema livrarii rezolvarilor pentru vulnerabilitatile descoperite. Degeaba este imbunatatita securitatea Android-ului prin rezolvarea de probleme in versiunile majore, daca problemele descoperite intre aceste lansari importante nu sunt rezolvate decat dupa luni si luni de asteptare.

Android este cel mai folosit sistem de operare de pe planeta, insa din cauza gradului foarte mare de fragmentare, nici functiile noi si nici rezolvarile problemelor de securitate nu ajung in timp util la utilizatori.

49 COMENTARII

  1. Pe lângă ca Primești update la o versiune când se lansează următoarea de exemplu când se lansează 8 Oreo Primești la 7 Nougat mai și spun ca ii cel mai sigur sistem:)))

  2. Poți să explici ce vrei să spui prin scoaterea bootloader ului?
    Te referi să-l blocheze, sa nu mai fie open și sa nu mai poți să flash-uiesti ce vrei?

  3. Google are o divizie separată, de ce nu ar folosi infrastructura lor dacă este bună? Ce legătură are subiectul cu prostia pe care ai scris-o?

  4. Acum a-ti devenit toti experti in securitate sa spuneti ca android nu e la fel de sigur ca ios, adevarul stiu ca doare. Androidul de prin 2016 a intrecut ios-ul la aproape toate punctele.

  5. Principala vulnerabilitate a Androidului este că îți lasă posibilitatea de a instala aplicații din alte surse. Altfel este un sistem de operare foarte sigur, chiar mai sigur decât iOS cu jailbreak.

  6. Vă este greu să acceptați dar Android este actualizat lunar cu patch-uri de securitate. Actualizările astea vin pe toate dispozitivele care au instalat Android cu licență de la Google. Nu vorbim despre smartphone-urile din China.
    Android are avantajul că poate actualiza doar componentele de securitate fără să fie actualizat tot sistemul de operare, așa cum se întâmplă cu iOS.
    La iOS, orice update înseamnă o versiune minoră de iOS (ex: dacă iOS 9.03 este actualizat cu patch-uri de securitate atunci devine iOS 9.04)

  7. Da, dar și alea vin cam greoi, adică când am intrat în luna decembrie eu inca eram pe octombrie la update de securitate, abia pe la jumătatea lunii decembrie am primit update de securitate pentru luna noiembrie și după câteva zile, in India S8 a primit update pe decembrie, după 2 luni am sărit direct pe luna februarie ca update de securitate cu update-ul la Oreo. Nu înțeleg aceste întârzieri și diferente pe regiuni(dacă in India apare un update, in Europa de Est îl primești după o luna….sau mai mult)?, amuzant și ciudat în același timp. Pentru luna martie doar s9 și a8 au primit update de securitate, sunt curios când îl lansează pe S8. Nu am nimic dacă ei lansează update pentru android la un an distanță față de pixel deoarece vorbim de stabilitatea softului(pot spune că este mai stabil decât pixel..de aici și puține update-uri) dar update-ul de securitate este altceva, aș fi preferat ca ăsta să fie la timp.

  8. Este adevărat dar trebuie sa te contrazic puțin: Android este actualizat lunar cu patch-uri de securitate, adevărat dacă ne raportăm numai la pixel. Restul se mișcă mai greu(mai ales Samsung…nu înțeleg de ce). Sigur că probabilitatea sa ai probleme de securitate este destul de mică dacă nu incepi sa descarci aplicații aiurea de pe internet. Totuși securitatea ar trebui sa fie o prioritate pentru companiile care folosesc Android. Probabil și la iOS, Apple rezolva o vulnerabilitate fără să afecteze restul sistemului de operare după care ii schimbă versiunea.

  9. Si app store are probleme cu malware sau aplicatii false(au fost cateva cu bitcoin) din cand in cand(mult, mult mai rar fata de android…evident) dar ce procent din piata detine android si ce procent are Ios, este logic ca android este preferat de hackeri in detrimetrul ios din cauza numarului extrem de mare de device-uri cu android, in play store se publica mult mai multe aplicatii fata de app store, un numar mult mai mare reprezinta si un risc mai mare, google face o treaba foarte buna daca ne raportam la nr. de aplicatii care apar in google play, este imposibil sa protejezi 100% ceva cand vine vorba de un software. Atata timp cat ios nu prezinta un interes atat de mare ca android el este mai sigur dar asta nu inseamna ca android este vulnerabil si plin de virusi, cum am spus: aplicatiile cu malware sunt sterse destul de rapid.

  10. Ei hai… daca este sa cautam mai multe date, observam ca nici cu App Store nu ne este rusine:

    https://www.adaware.com/blog/google-play-and-apple-app-stores-distributing-malware
    “Mobile security company Lookout also reported a malware infection called XcodeGhost distributed through the Apple App store that may have affected millions of iOS devices. “The malicious code may have hundreds of millions of victims and is present in well-known apps such as WeChat, a globally-popular messaging app with over 600 million active users, 100 million of which are outside of the U.S.;
    Similar to the BrainTest malware, XcodeChost used sophisticated methods to infiltrated Apple’s App Store. XcodeGhost’s creators reverse engineered Apple’s application development tool Xcode to insert malicious code into legitimate apps.”

    http://www.bbc.com/news/technology-34338362
    “As many as 4,000 apps were infected by the XcodeGhost malware used in an attack on Apple’s App Store, security researchers have said.”
    “Security consultant Graham Cluley said: “Apple security, for so long priding itself on the tight ship it maintains over apps that get into its App Store, has definitely suffered a bloody nose.”

    https://www.bankinfosecurity.com/apple-malware-outbreak-list-infected-apps-grows-a-8547
    Apple Malware Outbreak: Infected App Count Grows

    Lista poate continua pana maine. Ambele sisteme de operare sunt vulnerabile. Android nu mai este ceea ce era candva, a evoluat foarte mult atat la securitate, cat si la functionalitate.

  11. Și de ce și-ar face una când există câteva foarte bune? Amazon, Microsoft, Google? Așa cum cei care lucrează la Google folosesc majoritatea laptop-urile celor de la Apple, așa și Apple folosește un serviciu Google. O decizie foarte bună, pentru utilizatori. Dar când ești redus din multe puncte de vedere și nu ști ce înseamnă un business, acest răspuns îl dai.

  12. Știu că am un Samsung Galaxy S8+ pe care l-am pus la vânzare deja după acest fail și această nesimțire. Citiți și voi pe sammobile și la cei care au participat la BETA.

  13. “și nu ști ce înseamnă un business”
    Știi, este stupid să îți dau un răspuns concret la întrebarea cu care ai deschis comentariul tău. Este stupid să răspund unuia care scrie agramat.
    Vai de steaua ta câte știu eu despre business… La cum scrii, nu e greu să îmi dau seama câtă școală (lipsă) ai, așadar…

  14. Ce faci? Cum adica nimic? Ok daca nu stii despre ios iphone las-o moarta
    Vorbim de icloud si nu de appleId aici
    Pt cele enumerate iti trebuie appleid si atat
    Icloud e pt backup…doamne fereste suntem in 2018 gogule si nu stii chestii elementare dar te certi pe ele

  15. Sunt convins că în 2015 tu erai ferm convins că iOS este perfect la securitate.
    Și vezi că primul link este din 2017 dar așa cum spuneam, tu iei doar ce îți convine.

  16. Oricum o dai,la ora actuala cel puțin din cauza fragmentării android(și nu numai) iOS e peste android la securitate. Și așa a fost dintotdeauna,vreau sa văd acel studiu care sa ma contrazică.

  17. Vreau și eu sa văd studiul ăla care spune că din cauza fragmentării, Android este inferior la securitate în comparație cu iOS.
    Care este legătura între securitate și fragmentare???

  18. “As with macOS vs Windows, the security outlook for iOS vs Android is stacked heavily in Apple’s favour: There’s more malware aimed at Android devices, it gets through more often, and security updates are slower in rolling out (not least because Google’s hardware partners are involved as well as Google).
    iPhones aren’t invulnerable to hacking attempts, but they’re much more tightly locked down, and you don’t have to worry about security quite so much. This does mean apps are sometimes restricted in what they can do (see the next section), but the benefit is that malicious apps can’t take control of your device so easily.”
    Chiar nu vezi legătura între fragmentare și securitate?
    “The fragmentation of Android is creating additional security risks, as the rush to release new devices without sufficient testing is inadvertently introducing security flaws, security researchers have warned.”

  19. Diapozitiv de 100 dolari care sparge orice iPhone?
    “GrayKey a fost gandita in doua versiuni, una care costa doar 15.000 de dolari, functioneaza cu o conexiune de internet si poate fi utiizata doar in anumite locatii, plus una de 30.000, care functioneaza fara internet si de oriunde.”
    Mda,cum zici tu,doar 100 dolari.
    Tu crezi ca pt android nu exista aparate din astea care îți sparge codul de siguranța? Și nici nu cred ca costa atât.
    Android nu are probleme cu securitatea pt ca unii producători fac update-uri lente???
    Asta e ca și cum ai zice ca Dacia nu are probleme cu fiabilitatea pt ca unele service-uri fac treaba de mântuială.

  20. Da, dispozitiv de 100 dolari (sau 83 euro, mai precis) cu care spargi securitatea IPhone-ului.
    Exemplul tău cu Dacia este greșit, deoarece sugerezi că securitatea Androidului este compromisă ca urmare a intervenției defectuoase a service-ului, în cazul ăsta – ca urmare a unui update de sistem care îți strică smartphone-ul. Nu e cazul Androidului, pentru că niciun update de sistem nu a compromis securitatea.

    Un bun exemplu este ăsta: nu poți spune că securitatea Androidului este compromisă că urmare a update-urilor lente, așa cum nu poți spune că există risc mai mare să ți se fure mașina, dacă nu îi schimbi cheile mai des.

    Nu ai de ce să repari ceva ce nu este stricat.

  21. Wow,sparge codul de 4 cifre al unui iPhone apărut acum jumătate de deceniu cu cine știe ce iOS pe el,it’s amazing indeed!!!
    Pentru un Galaxy S2-S3 nici cu aparatura de milioane de dolari nu poți sparge un cod de 4 cifre,clar!

  22. Amfetamine, hai las-o baltă… Hoțul neprins e negustor cinstit. Poate că și S3-4 ar fi spart la fel de ușor, dar deocamdată nu s-a întâmplat, și nu putem decât să bănuim.
    Mitul că iOS este sigur “mamă-mamă” , este doar un mit.
    Uite altă lectură:

    Nov 2017
    Just one day after its release, iOS 11.1 hacked by security researchers
    http://www.zdnet.com/google-amp/article/ios-11-hacked-by-security-researchers-day-after-release/

    Iun 2014 – un studiu mai vechi, ce-i drept, însă este studiul unei companii de securitate care spune că atât Android cât și iOS sunt la fel de vulnerabile la atacuri

    Marble Mobile Security: Android, iOS Equally Vulnerable to Attacks
    http://www.channelfutures.com/mobile-computing/marble-mobile-security-android-ios-equally-vulnerable-attacks

    Dec 2017
    Apple’s had a shockingly bad week of software problems
    https://www.theverge.com/2017/12/2/16727238/apple-macos-ios-software-problems-updates

    Este vorba despre Macv OS, dar arată că securitatea produselor Software Apple este derizorie.

    Dec 2017 – ce a ajuns “it just works!” ??
    Apple software sees disastrous, embarrassing week with iOS springboard crash, macOS root user security flaw
    Users affected by the issue found that their iPhone would repeatedly crash, sometimes as frequently as every few seconds. Whether on the home screen or within an app, the device would crash to a black screen with a spinning wheel before returning to the lock screen.
    https://appleinsider.com/articles/17/12/02/apple-software-sees-disastrous-embarrassing-week-with-ios-springboard-crash-macos-root-user-security-flaw

    =====
    Lista poate continua, și să arate că mult trâmbițata securitate și experiență minunată a produselor Apple nu e decât un mit.
    Desigur că tu nu ai avut nicio problemă, știu asta. Nici eu nu am avut niciun virus pe niciun dispozitiv cu Android din 2011 încoace.