Yandex a fost SPART de catre Hackeri Afiliati NSA, GCHQ

yandex hack nsa gchq

Yandex, cel mai mare motor de cautare din Rusia, si un concurent foarte mare al Google in regiune, a fost spart anul trecut de catre hackeri afiliati NSA, GCHQ, poate chiar si CIA. Legatura dintre hack si agentiile de securitate/informatii din SUA si Marea Britanie a fost facuta deoarece impotriva Yandex a fost folosit un malware utilizat de catre acestea.

Yandex a fost victima unui atac cibernetic desfasurat in 2018 de catre hackeri afiliati NSA si GCHQ, care au folosit un malware similar cu cel utilizat intr-un atac asupra unui operator telecom din Belgia. Atunci s-a descoperit ca NSA si GCHQ erau in spatele hackerilor care au atacat operatorul de telecomunicatii, iar in cazul Yandex ar fi vorba despre acelasi lucru.

Yandex este foarte important pentru Rusia deoarece contine informatii despre tot ceea ce cauta rusii pe internet, si nu doar atat, compania fiind implicata in multe domenii de activitate. Yango, rcent lansata in Romania, apartine tot de Yandex, astfel ca interesul NSA si GCHQ pentru secretele companiei este unul cat se poate de firesc.

“Hackers working for Western intelligence agencies broke into Russian internet search company Yandex in late 2018 deploying a rare type of malware, name Reign, in an attempt to spy on user accounts. Reports by The Intercept, in partnership with a Dutch and Belgian newspaper, tied an earlier version of Regin to a hack at Belgian telecom firm Belgacom in 2013 and said British spy agency Government Communications Headquarters (GCHQ) and the NSA were responsible.”