Telekom: Guvernul Romaniei Vorbeste despre VANZAREA la Orange

Telekom are primele detalii despre vanzarea catre Orange si RCS & RDS oferite de catre Guvernul Romaniei prin ministrul Lucian Bode, iata ce a declarat.

Telekom Guvernul Romaniei

Telekom a anuntat acum cateva saptamani bune Guvernul Romaniei in legatura cu intentia grupului german de a vinde diviziile din Romania catre cei de la Orange si, eventual RCS & RDS, iar acum avem si cateva declaratii.

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor si Comunicatiilor, a vorbit despre oportunitatea vanzarii Telekom catre orice entitate interesaat, desigur fara a spune efectiv ceva in legatura cu planurile pe care le-a pregatit compania acum.

Telekom nu are drept actionar doar grupul german, statul roman avand 46% dintre actiunile diviziei fixe din Romania, aceasta la randul sau avand 30% dintre actiunile diviziei mobile, deci Guvernul e implicat in ambele.

Avand in vedere ca Statul Roman este actionar la ambele divizii ale Telekom, Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor analizeaza la nivel guvernamental o posibila vanzare asa cum vor germanii, analizand toate posibilitatile realizarii sale.

Telekom i-a acordat Statului Roman inclusiv drept de preemptiune pentru a cumpara actiunile detinute de catre grupul german, in situatia unei vanzari, dar acest lucru in mod sigur nu se va intampla.

Totusi, multiple institutii ale Statului Roman au analizat posibilitatea vanzarii Telekom, si ceea ce ar insemna acest lucru pentru siguranta nationala a tarii, sau pentru mediul concurential, iar ministrul a primit rezultatul ei, urmand ca Guvernul sa-si anunte pozitia vis-a-vis de tranzactie.

“O eventuală tranzacție este de interes strategic pentru România. În momentul de față analizăm cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă în piață și lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții. Încă din primele zile, am dispus la nivelul Ministerului realizarea unui analize asupra scenariilor de lucru cu privire la gestionarea acțiunilor statului la Telekom și protejarea intereselor sale, respectiv asupra oportunităților pe care le avem la îndemână. Această analiză mi-a parvenit între timp și, așa cum spuneam, lucrăm efectiv la calibrarea poziționării noastre în funcție de cele mai recente evoluții.

Telekom vrea sa scape cat mai repede de operatiunile din Romania, insa situatia este una complicata pentru ca implica atat statul roman, cat si doua grupuri separate de telecomunicatii, unul nedorind si clientii.

Deocamdata Comisia Europeana n-a fost anuntata cu privire la tranzactie, dar va trebui sa ea si ea o decizie din moment ce vorbim despre milioane de clienti care vor trece de la un operator de telecomunicatii la altul, iar asta va complica si mai mult procesul.

Telekom n-a avut o relatie prea buna cu vechiul guvern, iar cu cel noi spera cel mai probabil sa-si duca mult mai rapid la indeplinire planurile, asa ca ramane de vazut ce anume se va intampla cu aceasta vanzare in Romania.