Cartile de Identitate cu Cip de la 12 ani, cu Amprente si Imaginea Fetei

Cartile de identitate din Romania vor fi emise doar cu cip integrat, inclusiv de la varsta de 12 ani, insa cu doua amprente si o imagine digitala a fetei.

Cartile de Identitate cu Cip amprente

Cartile de identitate din Romania vor fi emise si cu cip incepand din anul 2021 dupa ce o propunere legislativa actuala va fi transformata in lege la cererea UE, iar asta nu e tocmai o veste rea pentru noi. Pasapoartele pot fi facute cu cip de cativa ani, iar in ciuda temerilor initiale privind existenta lor, iata ca acum se face trecerea inclusiv la carti de identitate cu cip, tehnologia facandu-si in sfarsit loc si in ceea ce priveste documentele de identificare.

Uniunea Europeana le impune tuturor statelor sa emita carti de identitate doar cu cip pentru cetateni, si incepand de la varsta de 12 ani, nu de la 14 ani cum prevad legile actuale, inclusiv in Romania. Noile carti de identitate care vor fi facute in Romania vor avea dimensiunea unui card bancar, deci scapam in sfarsit de imensele bucati de plastic actuale, dar cip-ul va include o imagine a fetei noastre, plus doua amprente, deci identificarea va fi mult mai simpla.

Cartile de Identitate cu Cip de la 12 ani, cu Amprente si Imaginea Fetei

Cartile de identitate au deja o reprezentare a fetei noastre printata pe ele, deci daca in cip va exista una in format electronic, schimbarea nu e mare, insa amprentarea va fi o problema, pentru ca multi se tem de asta. Romania va trebui sa amprenteze toate persoanele pentru care se emit buletine cu cip, ceea ce va genera foarte multe discutii, insa va exista si optiunea de a face o carte de identitate fara cip, insa parasirea tarii va fi imposibila doar in baza ei.

Cartile de identitate cu cip vin totusi si cu o oportunitate foarte interesanta, posibilitatea de a transfera datele inclusiv intr-un telefon pentru a ne putea dovedi identitatea si cand nu aveam buletinul la noi. In unele tari unde exista carti de identitate cu cip exista posibilitatea de inregistrare a lor in iPhone, sau telefoane Android, prin NFC, astfel ca ne putem astepta ca si in Romania sa fie posibil acest lucru undeva in cursul urmatorilor ani.

Uniunea Europeana impune ca acest nou tip de carti de identitate sa fie pregatite de emitere pana la 3 august 2021, deci autoritatile din tara noastra vor trebui in mod obligatoriu sa le emita de la acea data.