LUNA: Anuntul INCREDIBIL al NASA, ce Parea a fi IMPOSIBIL

LUNA este in centrul unui anunt incredibil al celor de la NASA, iata ce parea imposibil dar va fi facut de catre agentia spatiala americana in curand.

LUNA telescop

LUNA este in centrul atentiei in 2020, iar asta pentru ca multiple misiuni care au drept obiectiv satelitul natural al Pamantului sunt in momentul de fata in plin proces de realizare, si una a NASA “sare in ochi”. Mai exact, NASA are in plan sa foloseasca unele dintre craterele de pe LUNA pentru a le transforma in telescoape radio, da, americanii cred ca asa ceva este posibil, desi pana acum nimeni nu s-a gandit ca ele ar putea fi utilizate intr-un asemenea mod.

LUNA are foarte multe cretere din cauza numeroaselor coliziuni cu asteroizi, comete, si nu numai, iar NASA cred ca le poate tehnologiza pentru a le folosi ca si telescoape radio de mare putere. NASA crede ca poate face asta cu acele cratere care se afla pe partea intunecata de pe LUNA, iar realizarea lor ar permite o mult mai detaliata explorare a universului multumita faptului ca ele ar putea analiza vastul intuneric la unde radio mai mari de 10 metri, cu frecvente de sub 30 MHz.

LUNA: Anuntul INCREDIBIL al NASA, ce Parea a fi IMPOSIBIL

LUNA telescop radio
Concept de telescop radio pe care NASA vrea sa il faca pe Luna.

LUNA nu are problemele pe care Pamantul le are cu aceste echipamente, adica nu exista o ionosfera care sa reflecte undele radio, iar suprafata ei actioneaza ca un scut care elimina orice fel de interferente radio, in special de pe Pamant. Separat de Pamant exista si satelitii din orbita lui care nu pot afecta aceste telescoape radio de pe LUNA, acelasi lucru fiind valabil inclusiv interferentele radio venite de la Soare, deci exista motive mari pentru a le face.

“Un telescop radio cu lungime de undă ultra-lungă pe partea îndepărtată a Lunii are avantaje extraordinare în comparație cu telescoapele pe orbită și pe Terra. Un astfel de telescop poate observa universul la lungimi de undă mai mari de 10 m (adică frecvențe sub 30MHz), care sunt reflectate de ionosfera Pământului și până acum în mare parte neexplorate de oameni, și (ii) Luna acționează ca un scut fizic care izolează luna -scop de telescop din interferențe / zgomote radio din surse terestre, ionosferă, sateliți care orbitează Pământul și radio-zgomotul Soarelui în timpul nopții lunare.”

LUNA ar urma sa aiba initial un telescop cu diametru de 1 kilometru facut de catre NASA, un crater cu diametru de 3.5 kilometri fiind ales pentru proiect de catre agentia spatiala americana. Acesta ar urma sa fie cel mai mare telescop radio din sistemul solar, el urmand a permite transmiterea de pe LUNA a unor unde radio de 10 – 50 metri, la frecvente de 6 – 30 MHz, si asta ne-ar putea da posibilitatea de a face descoperiri extrem de importante.

LUNA devine deci nu doar o posibila baza pentru astronautii care vor pleca pe Marte in viitor, ci si o sursa de noi descoperiri de planete, stele, gauri negre, si poate semne de viata inteligenta in univers.