WhatsApp: ATENTIONARE Oficiala, Cum erau SPARTE Telefoanele

WhatsApp a dezvaluit in documentatia unui proces modalitatea prin care erau sparte telefoanele utilizatorilor intr-un mod extrem de simplu si rapid.

WhatsApp pegas

WhatsApp a facut astazi o atentionare oficiala si a lansat o serie de acuzatii extrem de grave care vizeaza o metoda prin care au fost sparte foarte usor telefoanele catorva sute de utilizatori din intreaga lume, cel putin din cate se stie acum. WhatsApp acuza o companie din Israel, numita NSO Group, ca a folosit un software special, numit Pegasus, pentru a sparge telefoanele a cel putin 1400 de utilizatori printr-un singur apel telefonic VoIP.

WhatsApp sustine ca dupa ce exploata vulnerabilitatea din aplicatia sa printr-un apel telefonic, compania israeliana monitoriza activitatea din telefoane, extragea date din ele, si actualiza software-ul. Informatiile vin din documente depuse la dosarul unui proces pe care WhatsApp l-a pornit impotriva companiei israeliene in cursul anului trecut, si vorbim despre primul proces de acest gen deschis pentru exploatarea platformei americane.

WhatsApp: ATENTIONARE Oficiala, Cum erau SPARTE Telefoanele

WhatsApp a pornit acest proces dupa ce NSO Group a reusit sa exploateze o vulnerabilitate din aplicatie care a generat un scandal urias cand a fost anuntata in mod oficial de catre companie, in cursul anului trecut. Intre timp, cei de la WhatsApp au reusit sa descopere si cum a fost facut acel hack de catre compania israeliana, si vorbim despre o metoda care pana la momentul utilizarii nu a mai fost folosita de catre vreo alta companie in securitate informatica.

“WhatsApp a susținut, în noile înregistrări judecătorești, că o companie israeliană de spionaj a folosit serverele din SUA și a fost „profund implicată” în realizarea unor hacks de telefoane mobile cu 1.400 de utilizatori WhatsApp, inclusiv înalți oficiali ai guvernului, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului. WhatsApp a declarat că victimele hack-ului au primit apeluri telefonice folosind aplicația sa de mesagerie și au fost infectate cu Pegasus. Apoi, acesta a spus: „NSO a folosit o rețea de computere pentru a monitoriza și actualiza Pegasus după ce a fost implantat pe dispozitivele utilizatorilor. Aceste computere controlate de NSO au servit ca centrul nervos prin care NSO a controlat funcționarea și utilizarea clienților Pegasus.””

WhatsApp nu a fost la singura problema de acest gen, iar asta pentru ca o alta vulnerabilitate, posibil exploatata de aceeasi companie, a permis spargerea telefonului CEO-ului companiei Amazon. In acel caz a fost nevoie de un simplu clip video trimis catre contul WhatsApp al CEO-ului pentru a fi spart telefonul, deci totul a fost mult mai simplu, insa si acea problema a fost dezvaluita in mod public de catre companie pentru ca mai apoi sa existe un alt scandal in jurul sau.

WhatsApp incearca acum sa arate lumii intregi de la ce au pornit problemele sale si spre ce se indreapta totul, dar ramane de vazut in ce masura vom afla mai multe informatii valide cu privire la secretele hack-urilor de acest gen.