iOS 14 a fost anuntat cu widget-uri si foarte multe schimbari

iOS 14

iOS 14 este prezentat in mod oficial pentru utilizatorii din intreaga lume de catre compania Apple in momentul de fata, iar mai jos gasiti lista cu toate noutatile pregatite de americani.

Homescreen cu App Library

iOS 14 aduce pentru HomeScreen o serie de schimbari foarte interesante care permit personalizarea modului in care arata aplicatiile in ecranul principal de aplicatii. App Library se numeste acest nou concept, iar el permite afisarea aplicatiilor in mod automat in foldere cu iconite mult mai mari pentru ca aplicatiile sa fie mai usor de descoperit.

iOS 14 permite inclusiv ascunderea paginilor cu aplicatii dintr-un nou sistem de preview care a fost integrat de catre Apple pentru a vedea totul mult mai usor.

Utilizatorii vor vedea sugerari pentru aplicatiile care sunt folosite cel mai des, sau care sunt descarcate cel mai recent din App Store, plus recomandari pentru aplicatii utile existente in App Store.

Pentru apelurile telefonice este implementata deasemenea o schimare uriasa, astfel atunci cand suntem sunati, nu mai este ocupat intregul ecran cu o notificare, ci apare una de dimensiuni normale, care poate fi inchisa rapid.

Widget-uri

iOS 14 aduce in sfarsit widget-uri pe iPhone, acestea avand diverse dimensiuni in ecranul principal de aplicatii, totul in functie de ceea ce pot afisa aplicatiile pentru ele. Organizarea acestor widget-uri poate fi facuta foarte usor de catre utilizatori, ele aparand initial in Today View, si putand fi transferate in ecranul principal de aplicatii.

iOS 14 are o galerie speciala cu widget-uri disponibile pentru aplicatiile noastre, acolo fiind afisate si toate dimensiunile speciale care sunt create de catre dezvoltatori pentru ele.

Picture in Picture

Exact precum in Android, iOS 14 va avea in sfarsit un sistem picture in picture care va permite afisarea de clipuri video intr-un ecran mic peste oricare alta aplicatie. Optiunea de a redimensiona aceste clipuri video este deasemenea disponibila, ele putand fi ascunse, fara ca sunetul sa fie oprit.

Mesaje

iOS 14 aduce in sfarsit posibilitatea de a marca anumite conversatii ca fiind importante, ele aparand primele in lista de conversatii, cu o animatie speciala cand e primit un mesaj nou.

Memori in iOS 14 au mai multa diversitate disponibila de acum, inclusiv unele stickere care au masti de protectie.

Dupa ani, si ani, de asteptare, cei de la Apple introduc optiunea de a raspunde unui mesaj dintr-o conversatie in grup, dar si posibilitatea de a mentiona persoane dintr-o conversatie.

Aplicatia Mesaje permite deasemenea setarea ca notificarile pentru mesaje sa vina doar cand suntem mentionati de catre cineva din interiorul sau.

Aplicatia va permite deasemenea afisarea tuturor pozelor membrilor unui grup de conversatii, dar si personalizarea aspectului grupului.

Apple Maps

iOS 14 aduce acum ghiduri pentru calatorii care ii ajuta pe oameni sa exploreze locatii din intreaga lume, si sa ajunga in locatii pe care merita sa le aiba in vedere.

Apple Maps are deasemenea implementata optiunea de a beneficia de navigare ghidata care sa nu implice folosirea de automobile, sau alte mijloace de transport care sa polueze planeta. Apple Maps va afisa intr-un final pistele de biciclete care sunt disponibile in orase, dar desigur cu limitari pentru zonele unde sunt cartografiate, sau prezentate oficial de comunitatile locale.

Apple Maps va afisa deasemenea in iOS 14 inclusiv statiile de incarcare electrica, luand deasemenea in calcul nivelul de incarcare al bateriei masinii, si ce fle de drum urmeaza sa parcurgeti.

iOS 14 va permite deasemenea afisarea zonelor congestionate din orase, sau din preajma lor, plus informatii despre numerele de inmatriculare ale masinilor.

CarPlay si CarKey

BMW Seria 5 2021 va fi prima masina pentru care va fi implementat suport pentru CarKey, adica iPhone-ul devine o cheie digitala pentru masina voastra.

Folosind un iPhone puteti intra in masina, o puteti porni, si aveti control total asupra ei, fara a avea cheia fizica in buzunarul vostru in vrenu moment.

Cheia digitala va putea fi partajata cu oricare dintre prieteni prin iCloud, existand deasemenea si posibilitatea de a introduce limite de deplasare, de ore de folosire, si nu doar atat.

App Store App Clips

App Clips este o “inventie” a Apple care sa permita folosirea unor parti ale unor aplicatii fara a instala efectiv aplicatiile in sine, doar pentru a face ceva din ele.

Aceste App Clips pot fi accesate prin coduri QR care pot fi plasate cu stickere oriunde in lumea intreaga, dar si prin link-uri care pot fi listate oriunde pe internet.

Folosirea unui App Clip ofera o functionalitate limitata, fie pentru a cumpara ceva, a plati pentru parcare, sau a descoperi informatii despre orice, insa instalarea aplciatiei complete va fi deasemenea disponibila.

iPad OS

Noile widget-uri pentru telefoanele iPhone ajung si in tabletele iPad, asa cum era de asteptat, astfel ca utilizatorii au parte de o experienta imbunatatita pentru folosirea aplicatiilor instalate in dispozitivele lor.

Aplicatiile pot avea acum afisat un sidebar care permite accesarea unor sectiuni din aplicatii, sau interactiunea in diverse moduri, asa cum avem pe calculatoarele cu Windows, sau macOS.

Interfata pentru primirea apelurilor pe iPad este modificata, afisandu-se doar o notificare normala care permite acceptarea, sau respingerea rapida.

Tabletele iPad vor avea un sistem de cautare universal, care va permite descopeirea mai usoara de informatii, inclusiv in diverse aplicatii native care sunt integrate in iOS 14.

Apple Pencil aduce suport pentru Scribble incepand de anul acesta, astfel ca orice fel de text scris de mana, va fi automat convertit in text digital.

AirPods

AirPods Pro vor avea parte, incepand cu iOS 14, de sunet spatial multumita unor filtre speciale pe care inginerii celor de la Apple le-au creat, totul pentru a aduce experienta surround sound in castile wireless.

Accelerometrul si giroscopul din AirPods Pro sunt folosite pentru a crea aceasta experienta speciala, ceva ce nicio alta pereche de casti wireless nu poate oferi in momentul de fata.