Huawei: INTERZICEREA din Romania Reclamata Comisiei Europene

Huawei a luat o decizie fara precedent impotriva Romaniei, iata de ce a reclamat-o la Comisia Europeana, si cum afecteaza asta clientii din tara.

Huawei reclamatie

Huawei surprinde pe toata lumea cu o decizie care, daca e sa fim sinceri, implica nu doar tara noastra, ci si Polonia, in ambele fiind luata, cel putin neoficial la noi, o decizie de interzicere a echipamentelor sale de telecomunicatii 5G. Se pare ca la nivel guvernamental s-a luat deja decizia de interzicere a echipamentelor 5G ale celor de la Huawei, lucru care este transpus intr-un proiect de lege, mai ales ca Romania a semnat cu SUA un memorandum in acest sens in vara anului 2019.

Huawei nu e multumita de aceasta decizie, asa ca a depus la Comisia Europeana o plangere impotriva Romaniei si Poloniei impotriva acestor decizii de a ii interzice echipamentele 5G pentru crearea noilor retele din tari. Huawei ataca propunerile legislative din Romania si Polonia privind interzicerea echipamentelor sale de telecomunicatii 5G, dar si memorandumurile semnate de catre ambele tari pentru a da curs cererilor SUA de a impiedica folosirea lor pentru retelele 5G.

Huawei: INTERZICEREA din Romania Reclamata Comisiei Europene

Huawei are, practic, echipamentele 5G interzise in Romania inca din vara anului 2019, doar ca nu oficial, dar chiar si neoficial, operatorii de telecomunicatii au incetinit semnificativ extinderea retelelor 5G pe care le aveau. E posibil ca aceste companii sa fi decis si sa nu mai cumpere echipamente 5G de la Huawei tocmai pentru ca urma sa fie impusa o interdictie totala pentru ele, astfel ca plangerea facuta la Comisia Europeana e una cat se poate de asteptata.

“Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE.”

Huawei spune ca Romania si Polonia ii interzic echipamentele 5G in baza unor argumente partinitoare si ambigue, care au legatura cu zona geografica din care provine compania care le produce. Huawei aduce in discutie si faptul ca prin aceasta decizie Romania si Polonia ar incalca principiile europene pentru predictibilitate si stabilitate juridica, insa desigur ca sanslee de a obtine o schimbare a deciziilor influentate de catre SUA este egala cu zero.

Huawei a inceput prin septembrie si o campanie ampla in Romania pentru a se pozitiona ca o companie esentiala pentru tara noastra, insa autoritatile nu si-au schimbat decizia neoficiala de a-i interzice echipamentele 5G, si atat timp cat SUA vrea asta, e improbabil ca ceva sa se schimbe.