Valeriu Gheorghita: Romanii Vindecati de COVID-19 sunt Vulnerabili la Tulpina Delta

Valeriu Gheorghita anticorpi covid-19 vindecare delta

Valeriu Gheorghita spune ca romanii care au fost infectati cu COVID-19 la un moment dat, sau altul, sunt vulnerabili in fata tulpinei delta cre se raspandeste in Europa in aceasta perioada, in Marea Britanie numarul de cazuri noi crescand de aproape 10 ori in doar o luna.

Valeriu Gheorghita spune ca vaccinurile bazate pe ARN mesager, adica Pfizer BioNTech si Moderna, sunt deasemenea mai eficiente decat cele clasice, adica AstraZeneca si Johnson & Johnson, iar protectia cea mai mica o ofera anticorpii obtinuti natural.

“Comparativ, trecere prin boală, respectiv anticorpii obținuți după vaccinare cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, dar și celalalte vaccinuri bazate pe vectori virali ne arată într-adevăr o reducere a activității anticorpilor neutralizanți, dar mult mai puțin comparativ cu anticorpii obținuți prin trecerea prin boală.

De pildă, la vaccinurile bazate pe ARN mesager, reducerea anticorpilor neutralizanți, efectului neutralizant al anticorpilor, este de 3 ori mai scăzută, comparativ cu anticorpii care sunt obținuți la trecerea prin boală, unde am spus că sunt de 6 ori mai redusă. Deci, categoric, riscul de îmbolnăvire atunci când ne vaccinăm, cu această tulpină Delta, este semnificativ mai scăzut.”