Telekom: Anuntul Comisiei Europene pentru Vanzarea la Orange

Telekom angajamente

Telekom si Orange au anuntat in mod oficial Comisia Europeana cu privire la vanzarea diviziei ds servicii fixe a grupului german catre subsidiara celui francez, iar acum autoritatile europene studiaza documentele primite. Conform datelor furnizate de catre Comisia Europeana in momentul in care Telekom si Orange si-au anuntat in mod oficial intentiile, la finalul acestei luni ar trebui sa vina si o decizie finala cu privire la aprobarea, sau respingerea, cererii de achizitie.

Telekom a depus impreuna cu Orange la Comisia Europeana pe data de 5 iulie documentele privind angajamentele pe care si le asuma in urma tranzactiei care urmeaza sa fie realizata. Aceste documente ar trebui sa fie ultimele care ar trebui sa ajunga la Comisia Europeana inainte de aprobarea vanzarii diviziei de servicii fixe a Telekom catre Orange, dar asta numai daca nu se gandesc europenii sa mai ceara si alte informatii importante care sa faciliteze aprobarea proiectului.

Telekom: Anuntul Comisiei Europene pentru Vanzarea la Orange

Telekom nu va transfera direct milioanele de clienti din divizia sa de servicii fixe catre Orange, ci in schimb o companie intermediara va fi facuta pentru a-i prelua, iar statul roman va deveni actionar la ea. Aceasta companie va fi preluata mai apoi de catre Orange si statul roman va avea o participatie oarecum echivalenta cu valoarea celei pe care o avea la Telekom, sau cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile conform explicatiilor date de catre cei care au aprobat proiectul.

Telekom detine prin divizia de servicii fixe si o parte dintre actiunile emise de catre divizia de servicii mobile, deci Orange si tatul roman vor deveni actionari inclusiv la acea divizie, ceea ce e destul e neobisnuit. Orange ar urma sa detina un numar mare de actiuni la un operator de telecomunicatii concurent, asta daca ele nu vor fi transferate inapoi la Telekom pentru ca tranzactia sa poata fi aproabata si sa nu existe probleme din punct de vedere concurential.

Telekom va ramane in Romania cu divizia sa de servicii mobile pe care nu a putut sa o vanda cuiva, DIGI avand un oarecare interes, dar a oferit cu mult sub ceea ce a cerut grupul german.