Guvernul Romaniei: Atentionare privind Valul 4 al Coronavirus

Guvernul Romaniei atentionare val 4 coronavirus

Guvernul Romaniei, prin INSP, emite o atentionare privind valul 4 al Coronavirus, autoritatile estimand ca pana la finalul acestei luni situatia se va inrautati in tara si ca s-ar putea ajunge la 200 de cazuri noi de infectare raportate zilnic, azi ajungandu-se la aproape 100 deja.

Guvernul Romaniei estimeaza ca rata de imunitate colectiva in Romania ar fi de 40%, mult mai mica decat in alte tari din Europa, iar din aceasta cauza varianta delta ar putea genera extrem de multe infectari, in principal in randul celor care nu sunt vaccinati.

“Conform datelor din platforma de prognoza europeana, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează ca in Romania se vor înregistra, in medie, intre 20 – 200 cazuri noi confirmate pe zi.

Pana in prezent acoperirea vaccinala nu depășește 40% la nicio grupa de vârsta. In ceea ce privește grupele de vârsta cu risc de dezvoltarea unor forme mai severe de boala (peste 60 de ani), in medie 1 din 3 persoane
eligibile a ales sa se vaccineze.

Pana in prezent dinamica si caracterizarea transmiterii acestei variante in populație se bazează pe datele colectate si studiile din Marea Britanie. In prezent, in Marea Britanie, se constata o creștere rapida a numărului de cazuri dar aceasta este acompaniata de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate si de un număr dedecese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. Exista o diferența semnificativa a nivelurilor de acoperire vaccinala la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) intre Marea Britanie si Romania astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât in valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze in cazul nostru.

Toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul inițial și fata de virusul Alpha. Exista unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate in urma infectării cu variantele
precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente. Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului fata de aceasta varianta arata ca atât vaccinul Pfizer cat si Moderna si Astra Zeneca, au o eficacitate înalta in condițiile
administrării ambelor doze.

Analizele continuă să susțină transmisibilitatea crescută și eficacitatea redusă a vaccinului (in cazul efectuării doar a primei doze) împotriva infecției simptomatice. În timp ce riscul de spitalizare pare a fi mai crescut decât varianta Alpha, odată ce pacienții sunt internați în spital, datele nu arata o severitate crescută.

Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibila traiectorie epidemică viitoare. Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arata ca următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul
substanțial in ceea ce privește infecțiile și spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și la obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta.”