Valeriu Gheorghita: Importanta Avertizare privind Valul 4

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, a vorbit despre situatia tarii inainte ca valul 4 al Coronavirus sa ajunga si la noi, emitand si o avertizare pe fondul cresterii numarului de cazuri noi din cauza variantei Delta care a ajuns in tara.

Valeriu Gheorghita spune ca rata de reproducere a cazurilor a depasit valoarea 1, adica numarul de cazuri noi e in crestere, iar din aceasta cauzai se asteapta o crestere lenta, dar progresiva, a numarului de cazuri incepand de acum, pe o perioada nedeterminata.

“Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de față acest coeficient R0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o ușoară tendință de a înregistra în perioada următoare o creștere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important și supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare.

Estimările noastre sunt cât se poate de clare că vom înregistra o creştere a numărului de cazuri lent, dar progresiv în perioada următoare. Nu este relevantă cifra de astăzi. Este important să vedem care va fi evoluția pe următoarele 7-14 zile pentru a putea într-adevăr să definim un trend al evoluției epidemiologice, însă, este important să fim foarte atenţi la respectarea măsurilor de prevenţie, să evităm, totuşi, zonele supraaglomerate atunci când nu e neapărată nevoie să fim prezenţi acolo, să încercăm să respectăm pe mai departe măsurile celelalte,”