Valeriu Gheorghita: Riscul Mare pentru Romania in Valul 4

Valeriu Gheorghita a vorbit despre riscul foarte mare care, din pacate, exista pentru Romania in valul 4 al Coronavirus, tara noastra fiind in momentul de fata una dintre cele care are rate mici de vaccinare in randul poulatiei, undeva pe la putin peste 30%.

Valeriu Gheorghita spune ca riscul ca valul 4 sa fie unul cu impact puternic in Romania exista atat timp cat populatia nu e vaccinata intr-un procent foarte mare, astfel ca daca acest procent un va creste, e posibil sa vina iar restrictiile din iarna.

“Creșterea numărului de cazuri. Asta în momentul de față este o certitudine, că vom avea o creștere a numărului de cazuri, însă fac apel la oameni să înțeleagă beneficiile vaccinării și să înțelegem că doar prin vaccinare putem să ținem sub control această pandemie.

Chiar dacă ne uităm la țările care au avut o rată foarte mare de vaccinare și unde s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri, ne uităm că numărul celor care s-au internat și numărul de decese a fost foarte mic, practic aceste două curbe au fost deconectate: creșterea numărului de cazuri nu s-a însoțit de creșterea deceselor și creșterea internărilor și chiar situația din Marea Britanie este una care se îmbunătățește în momentul de față, pentru că procentul celor care sunt nevaccinați este mic și atunci virusul se răspândește foarte, foarte încet, într-o populație care este mai puțin receptivă la această infecție.

Deci categoric, pe fondul unei rate de vaccinare insuficiente, avem un risc de creștere importantă a numărului de cazuri. Important este să ne vaccinăm în perioada următoare, repet, încă mai avem timp să ținem lucrurile sub control și să nu ajungem într-o situație în care să avem o creștere exponențială, dar acest lucru ține de noi, ține de fiecare dintre noi.”