Planeta Jupiter: ULUITOARE Imagine Surprinsa de Cercetatori

Planeta Jupiter infrarosu

Planeta Jupiter intra iar in centrul atentiei lumii intregi, iar asta pentru ca o noua imagine uluitoare a fost surprinsa de catre oamenii de stiinta si ne prezinta ceva ce parea imposibil de realizat din nou. Mai exact, cercetatorii de la NASA au reusit sa foloseasca sonda spatiala Juno pentru a inregistra o noua imagine in infrarosu cu luna Ganymede de langa planeta Jupiter, iar aceasta vine ca o aniversare a 10 ani de misiune a sondei spatiale Juno in sistemul solar.

Planeta Jupiter este in continuare in atentia celor de la NASA, insa cercetatorii au decis ca ar fi timpul sa isi indrepte o parte dintre resurse inclusiv pentru a analiza cu mai mare atentie lunile sale. Survolarea lunii Ganymede de langa planeta Jupiter este ceva ce NASA vrea sa faca pentru o perioada mai lunga de timp inainte de a trimite o alta sonda spatiala care poate sa si aselenizeze, insa intre timp ramanem cu aceasta imagine in infrarosu facuta de oamenii de stiinta.

Planeta Jupiter: ULUITOARE Imagine Surprinsa de Cercetatori

Planeta Jupiter infrarosu luna

Planeta Jupiter are multe luni, insa Ganymede este cea mai mare dintre ele, iar sonda spatiala Juno a avut nevoie de 3 survolari pentru a surprinde suficient de multe imagini pentru ca aceasta sa fie publicata. Planeta Jupiter nu a avut inca suprafata vazuta de catre oamenii de stiinta, insa sonda spatiala Juno poate sa vada suprafata lunii Ganymede, instrumentele sale putand surprinde tot ceea ce exista la pana la 70 de kilometru sub atmosfera lunii.

“Ganymede este mai mare decât planeta Mercur, dar cam tot ce explorăm în această misiune la Jupiter este la scară monumentală. Datele în infraroșu și alte date colectate de Juno în timpul zborului conțin indicii fundamentale pentru înțelegerea evoluției celor 79 de luni ale lui Jupiter de la momentul formării lor până astăzi. Am găsit latitudinile înalte ale lui Ganymede dominate de gheață de apă, cu granulație fină, care este rezultatul bombardamentului intens al particulelor încărcate.”

Planeta Jupiter este cea mai mare din sistemul solar, iar Ganymede este mai mare chiar si decat Mercur, astfel ca e normal ca NASA sa fie foarte interesata sa o analizeze cat se poate de bine. Analizele cu infrarosu facute pentru luna Ganymede de langa planeta Jupiter ajuta oamenii de stiinta de la NASA sa descopere mult mai usor ceea ce se intampla acolo, iar asta vine ca o veste excelenta pentru monitorizarea sistemului solar.

Planeta Jupiter va fi in continuare monitorizata de catre oamenii de stiinta de la NASA si vom avea parte de mult mai multe imagini de acest gen in cursul lunilor urmatoare.