Valeriu Gheorghita: Noi Masuri pentru Valul 4 si in Romania

Valeriu Gheorghita face astazi un anunt care ar trebui sa ii puna in garda pe foarte multi dintre romani, iar asta pentru ca este vorba despre nou masuri cu privire la valul 4 al pandemiei de Coronavirus care sunt discutate de catre autoritatile din Romania.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca exista scenarii in discutie in randul autoritatilor pentru eventualitatea in care va fi nevoie de o restrictionare a raspandirii virusului in toata tara, dar vaccinarea poate sa reduca intr-o mare masura expansiunea valului 4.

“Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulația numărului de cazuri, de asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare.

Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creșteri de peste 1.500-1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, m-am uitat și pe raportarea ECDC și pe estimările pe care ECDC le face inclusiv,

Centru European de Control al Bolilor, inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendința este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori.”