Planeta Jupiter: VIDEO ULUITOR, ce au Descoperit Cercetatorii

Planeta Jupiter este cea mai mare din sistemul solar, fiind in constanta monitorizare de catre oamenii de stiinta de cativa ani incoace, iar unul dintre misterele sale uriase are legatura cu polii. Mai exact, acum cativa ani cei de la NASA au surprins imagini deasupra celor doi poli pe care ii are planeta Jupiter, iar in baza lor au creat animatia de mai sus pentru a ne arata cicloanele care exista acolo.

Planeta Jupiter are in respectiva regiune furtuni extrem de puternice pe care oamenii de stiinta le-au monitorizat pentru o perioada lunga de timp, iar acum au cateva informatii noi in legatura cu ele. Mai exact, dupa indelungi monitorizari facute pentru planeta Jupiter, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acele cicloane fotografiate de catre NASA nu-si prea schimba in vreun fel forma, sau puterea, cel putin in anii in care a avut loc monitorizarea.

Planeta Jupiter: VIDEO ULUITOR, Descoperirea pentru Omenire

Planeta Jupiter are grupari de cicloane vizibile la fiecare dintre cei doi poli, iar clipul video de mai sus ne arata cat se poate bine cum anume se misca ele in regiuni care par mici, dar in realitate au lungimi de mii de kilometri. Desi cicloanele se misca usor in zona celor doi poli pe care ii are planeta Jupiter acestia nu se indeparteaza prea mult de zona centrala, iar asta se vede foarte clar in imaginile publicate de catre cei de la NASA pentru omenire.

“Ne putem gândi la Jupiter ca la un laborator climatic ideal. Această descoperire a fost foarte surprinzătoare la acea vreme, deoarece ne așteptam ca polii să fie mai mult sau mai puțin simetrici. Cât timp ciclonii rămân la distanță de stâlp – sunt atrași de el. Dar cu cât se aventurează mai aproape – cu atât mai puternic sunt respinși. Întrebarea este dacă efectul de respingere este suficient de puternic pentru a rezista atracției polului. Latitudinea 84º este locul în care aceste forțe se ridică.”

Planeta Jupiter a avut foarte greu monitorizata zona polilor din cauza modului in care planeta este asezata in raport cu Pamantul, iar abia cand sonda Juno a celor de la NASA a ajuns acolo  s-au vazut mai multe. Situatia a evoluat in timp pana in punctul in care oamenii de stiinta au reusit acum sa dezvaluie faptul ca desi acele cicloane raman in continuare active acolo pentru perioade nedeterminate de timp, ele nu se schimba prea mult.

Planeta Jupiter inca mai are multe mistere nedescoperite de catre oamenii de stiinta, insa sonda spatiala Juno, si celelalte misiuni aflate in pregatore, vor mai dezvalui din secretele sale.