Valeriu Gheorghita: Masura Importanta in Valul 4 in Romania

Valeriu Gheorghita a vorbit pentru romanii din toata tara despre o masura foarte importanta in plin val 4 de infectari in Romania, iar ea este una despre care ar trebui sa stie foarte multe persoane pentru ca vizeaza felul in care se va face doza a treia de vaccin.

Valeriu Gheorghita spune ca romanii care nu au fost infectati inca, inainte sau dupa vaccinare, vor avea prioritate la vaccinare, dar nu vor exista alte restrictii pentru ca oricine va dori sa-i fie administrata aceasta doza, va putea sa o primeasca.

“Am spus că persoanele eligibile în primul rând sunt cele care nu au istoric de trecere prin boală. Aici, datele ne arată foarte clar cu schemă de vaccinare completă la o persoană care are istoric de trecere prin boală aduce un nivel ridicat al răspunsului imun, care, chiar dacă scade în timp, după 6 luni rămâne încă la un nivel suficient de ridicat.

În ceea ce privește celelalte persoane, de pildă, o persoană tânără care nu are boli cronice și care poate are un nivel foarte redus de anticorpi, deși aici atenție, nu se recomandă testarea anticorpilor înainte de a decide dacă fac sau nu cea de-a treia doză pentru că nu s-a stabilit un nivel de anticorpi care se corelează cu protecția de la care să fim siguri că suntem protejați sau dimpotrivă că nu suntem protejați.

Tocmai de aceea, cred că cei care vor dori să facă cea de-a treia doză vor avea această posibilitate, însă condiția va rămâne aceea de-a avea cel puțin șase luni de la schema de vaccinare inițială, de la ultima doză efectuată cu ocazia primei vaccinări.”