Valeriu Gheorghita: Valul 4, Avertismentul Pericolului Urias

Valeriu Gheorghita emite un avertisment extrem de serios in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar asta pentru ca incearca sa ii convinga pe romanii din toata tara de faptul ca ar trebui sa se protejeze pentru a preveni raspandirea in masa a variantei Delta.

Valeriu Gheorghita spune ca varianta Delta a Coronavirus are o rata bazala de reproducere a cazurilor care este incredibil de mare in comparatie cu varianta Alfa, astfel ca vaccinarea si respectarea masurilor de protectie sunt necesare pentru a tine romanii in siguranta.

“De asemenea, dacă ne uităm la faptul că varianta Delta, în momentul de față, este dominantă, comparativ cu varianta Alfa, când rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2 comparativ cu rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta, de 5 în medie, pot să vă spun că după 8 cicluri repetitive de transmitere de la un caz cu variantă Alfa se ajunge, în circa două luni, la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta, în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390 de mii de persoane infectate, ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă și, într-o populație nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenție, se răspândește extrem de ușor.

Repet, transmiterea variantei Delta este similară cu niveluri ridicate de răspândire a bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt ş.a.m.d. Se răspândește foarte ușor, tocmai de aceea, în momentul de față, este foarte important să respectăm și celelalte măsuri de prevenție nefarmaceutice, în mod deosebit în zone supraaglomerate, chiar dacă sunt în spații exterioare, atunci unde există risc mare de expunere, și cu atât mai mult în spațiile închise.

Există, de asemenea, o tendință în momentul de față de scădere a vârstei la persoanele care fac forme grave, chiar cei care decedează, din păcate, vârsta mediană înregistrată este de circa 68 de ani, față de 71 de ani, şi procentul celor care mor din cauza maladiei COVID-19 fără comorbidități este în ușoară creștere. Deci există acest semnal că varianta Delta ar putea genera și forme cu o virulență, cu o agresivitate mai mare.”