Valeriu Gheorghita: Problema Alarmanta in Valul 4 in Romania

Valeriu Gheorghita vorbeste astazi despre cresterea alarmanta a numarului de cazuri noi de Coronavirus din Romania in valul 4, dar nu doar despre asta pentru ca ea vine “la pachet” cu o alta problema extrem de serioasa, o crestere a numarului de cazuri grave de la terapie intensiva.

Valeriu Gheorghita spune ca situatia din momentul de fata in Romania este una extrem de serioasa, iar asta in conditiile in care vorbim despre cele mai mari cifre de infectari din tot anul, varianta Delta generand probleme extrem de serioase in tara.

“Este o creștere alarmantă a numărului de cazuri grave care ajung în terapie intensivă. În momentul de față, din datele pe care eu le am disponibile, aproximativ două treimi din locurile de terapie intensivă care sunt prevăzute în planul de reziliență sunt deja ocupate.

Cred că, la acest moment, această creștere abruptă poate să fie explicată cel puțin parțial de faptul că marea parte a pacienților diagnosticați stau la domiciliu, nu sunt supravegheați medical, nu declară diagnosticul și se autotratează sau se tratează fără o supraveghere medicală foarte bună și, în situația asta, ei ajung cu forme grave la spital, sunt internați direct în secțiile de terapie intensivă.

Probabil că mai sunt și alte situații în care pacienții se autodiagnostichează prin autotestare la domiciliu și rămân în izolare și în situațiile în care evoluția este evident, nefavorabilă, se adresează serviciilor medicale. Ceea ce știm din literatură și din datele publicate este că infecția cu varianta Delta crește riscul de spitalizare de cel puțin două ori. Dar încă nu există un concept agreat asupra unei agresivității mai mari a variantei Delta.

Ceea ce știm, în schimb, este faptul că infectează un număr semnificativ mai mare de persoane și atunci, aplicând același procent de forme severe unui număr mai mare de persoane, vom avea în valoare absolută un număr mai mare de cazuri care au nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă. Putem să controlăm această situație prin vaccinare.